Slet, svátek všech Sokolů, se blíží. V sobotu představí část skladeb i v Rakovníku

20. duben 2018

Ještě než zamíří v létě do Prahy tisíce členů Sokola z celé republiky, představí cvičenci některé skladby i v regionech. Například už v sobotu odpoledne předvedou Sokolové v Rakovníku skladby Méďové, Notičky nebo Ženobraní.

V Tyršově paláci na Malé Straně v Praze je v těchto dnech rušno. Dveře si tady podávají autoři skladeb spolu s cvičiteli, kteří jsou za jejich nácvik odpovědní. „Všesokolský slet začne 1. července Sletovým průvodem Prahou,“ říká starostka České obce sokolské Hana Moučková.

Kromě těch tradičních seniorských skladeb nebo pro mládež, pro děti s rodiči - že je tam jedna skladba, která je mezinárodní - česko-slovenská. „Naše vztahy se sestrami a bratry na Slovensku jsou stále velice blízké, my nehledíme na hranice. I autorský kolektiv je česko-slovenský,“ dodává Hana Moučková.

Sokolové nacvičují celkem 11 skladeb. Další dvě předvedou spřátelené organizace

Po celé republice se na oblastní slety připravuje asi 26 tisíc cvičenců. Náčelník Pražské župy Scheinerovy Bohuslav Povondra vede nácvik skladby Princezna republika. „Přijede sem spoustu cvičenců ze zahraničí – z USA, Kanady, Rakouska nebo Německa,“ prozradil.

Návštěvníci Všesokolského sletu uvidí celkem 13 skladeb. Velký zájem je tradičně mezi ženami. Na stadionu v Edenu, ale uvidíme i sokolský dorost. Nejstaršímu cvičení je 91 let a mejmladším cvičencům jsou sotva tři roky.

Mezi prvními mohou vidět některé ze skladeb, určených pro Všesokolský slet, v sobotu diváci v Rakovníku. Akce začíná ve 14:00 hodin v tamní sportovní hale.

Spustit audio