Slovenský umělec znovu staví pětimetrovou věž z knih v městské knihovně

28. červenec 2017

Dělníci začali přeskládávat takzvaný sloup vědění (Idiom) ve vstupní hale pražské městské knihovny na Mariánském náměstí. Dutá věž z osmi tisíc knih je vysoká přes pět metrů, knihy přitom nejsou k sobě nijak připevněné.

Idiom má symbolizovat nekonečnost vědění. Ve vestibulu knihovny stojí sloup už 19 let. Proto je potřeba ho opravit. „Třeba tamhle vzadu není jedna kniha zasunutá, je to uprostřed a je tam díra,“ říká výtvarník Matej Krén, autor díla. „Mělo by být navždy maximálně přístupné, žádné ohrádky žádné zábrany.“

Všude kolem vidíme desítky krabic s knihami. „My to celé musíme rozložit, až to bude úplně prázdné, knihy probereme a až se dostaneme na vrchol k tomu zrcadlu, tak to bude ten nehorší bod. Tam se ukáže, jak přesní jsme při stavbě byli.“

Matej Krén při novém skládání knih musí hlídat, aby bylo vše precizní a celé dílo nespadlo. Stavbu proto přeměřuje a kontroluje i podle svisle umístěných lanek.

„Lidé si to prohlížejí, sloup už je dokonce i v turistických průvodcích. Je neuvěřitelně populární,“ říká mluvčí knihovny Lenka Hanzlíková.

Dírou uprostřed Idiomu se pak znovu budou moci návštěvníci podívat dovnitř a díky dvěma zrcadlům nahlédnout do nekonečného prostoru. Opravený sloup bude k vidění 7. srpna.

Sloup vědění se denně objeví na fotografiích turistů z celého světa
autor: Lída Křesťanová
Spustit audio

Více z pořadu