"Šmejdi" vymýšlejí nové fígle, jak okrást důvěřivé seniory. Teď nabízí sporáky

30. březen 2017

Podvodníci stále hledají nové způsoby, jak okrádat lidi. Nejčastěji si vybírají důvěřivé seniory, kterým nezřídka zloději seberou celoživotní úspory.

Na kolínskou radnici se teď o radu obrátil nájemník jednoho městského bytu. Tomu údajně telefonoval pracovník firmy kvůli výměně sporáku a zkusil si domluvit schůzku u něj doma. Radnice si přitom žádné nové sporáky do městských bytů neobjednala.

Je možné, že pokud by si někdo chtěl nechat sporák vyměnit, musel by si spotřebič sám zaplatit. Podvodník by mohl tento způsob využít k tomu, aby se do bytu dostal.

Fíglů, jak se podvodníci snaží k seniorům do domovů dostat, řeší policisté i několik do týdne.

Třeba na Kladensku se nedávno dostala podvodnice do bytu starší ženy tak, že s ní údajně chtěla řešit odměnu za vyjednanou půjčku. Místo toho se zlodějce povedlo ukrást nájemnici obálku s padesáti tisíci. Podobný případ je z Kutnohorska. Tam se zlodějka dostala do domu seniorky pod záminkou, že chce zkontrolovat elektrické zásuvky a vrátit přeplatek za enerige. Majitelku bytu pak okradla.

Policisté, strážníci i pracovníci energetických společností důvěřivé osoby neustále varují , aby si cizí lidi domů nepouštěli, nebo si jejich totožnost ověřili. Pokud mají podezření, že je navštívil podvodník, je lepší zavolat na linku 158.

autor: Michal Trnka
Spustit audio