Smích při cestě vlakem a vzpomínání na práci. Ježíškova vnoučata plní další přání seniorů

20. listopad 2017

Český rozhlas dělá společně s vámi radost seniorům z domovů důchodců. Do projektu Ježíškova vnoučata se může zapojit kdokoliv. Radost z dárku měla už třeba sedmdesátiletá Jana Kocmanová.

Při cestě vlakem z Lysé nad Labem do Milovic zavzpomínala na svoji práci na nádraží.

„Dělala jsem na dráze, ale už léta jsem nejela vlakem, tak chci jet vlakem. Aspoň do Milovic, jo?“ směje se. Do vlaku se vrátila zhruba po patnácti letech.

Po chvilce čekání se souprava konečně rozjíždí a za doprovodu hlasitého signálu opouští železniční stanici. „Je to takové stejné, akorát tady dříve jezdily motoráky,“ vzpomíná na dobu, kdy sama na dráze pracovala.

To už je ale dávno. Teď se paní Jana veze v patrovém vlaku s klimatizací, kde se ani nedají otevřít okna. „Je vidět, že je pokrok na dráze,“ líčí své dojmy.

Babička Jana Kocmanová celý život na dráze a chtěla se znovu vydat na výlet vlakem

Vlakem jedeme zhruba pět kilometrů. „Jednou jsem taky přelézala náklad, ten vlak se rozjel a už jsem se bála skočit. Tak jsem dojela až od Ostré,“ vypráví paní Jana veselou historku. To už se vlak pomalu, ale jistě blíží do své cílové stanice na nádraží v Milovicích.

Dárkyně Dagmar Zelenková vysvětluje, jak si vybrala babičku Janu: „Ještě ten den, kdy byl projekt spuštěný, jsem sedla, našla si svoje okolí – Benátky - a tam prostě na mě vykoukla paní Jana s přáním, že chce jet vlakem, a bylo úplně jasno. Já jsem opravdu ani na chvilku neuvažovala o tom, že bych nějak hledala ještě někoho dalšího nebo vymýšlela něco dál. To prostě bylo: 'Jo, pojedeme.'“

autor: fir
Spustit audio