Sokol slaví 155. narozeniny. Dnes se v jeho první tělocvičně učí středoškoláci

16. únor 2017

Předchůdce Sokola, Tělocvičnou jednotu pražskou, založili Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner přímo v centru Prahy v Panské ulici. V budově dnes sídlí střední průmyslová škola a sokolskou historii připomíná už jen pamětní deska. Reportérka Pavla Firbacherová byla při pátrání po tom, kde přesně v budově se první tělocvična nacházela.

Podle historických materiálů se tělocvična nalézala ve druhém patře budovy v Panské ulici číslo 3. „Hledáme asi čtyřicet čtverečních sáhů, což jsme přepočítali, že je zhruba šedesát čtverečních metrů,“ vysvětluje Miroslav Vrána ze Sokola. „Na plánu je vidět, že tělocvična měla okna z obou stran, musela být přes celou šířku budovy. Možná tuším, kde to je,“ říká učitel školy Jakub Šerých.

Místnost nakonec objeví. Jen se v ní už dnes necvičí, je tu totiž počítačová učebna. „Částečně to zůstalo u toho cvičení, tak jak to má být, protože dnes tu cvičí studenti na počítačích,“ směje se Aleš Ryšavý, zástupce ředitele školy. „Pro nás je to velký objev, podle mého názoru po tom ještě nikdo nepátral,“ dodává Miroslav Vrána.

Plánek z knihy Památník Sokola Pražského, vydáno 1883
autor: fir
Spustit audio

Více z pořadu