Soud potvrdil vinu lékařů nymburské nemocnice, dostali podmíněné tresty a zákaz činnosti

20. červenec 2017

Krajský soud potvrdil vinu lékařů nymburské nemocnice obviněných z usmrcení z nedbalosti a z padělání a vystavení nepravdivých dokumentů. Bývalý primář nymburské interny a ošetřující lékař zemřelého pacienta odešli od soudu se stejnými tresty odnětí svobody a zákazem činnosti, jaké jim udělil nymburský okresní soud v březnu.

Lékařce Tamaře Malcevové krajský soud trest zmírnil z 18 měsíců odnětí svobody s dvouletou podmínkou na 12 měsíců s dvouletou podmínkou. Rozsudek je pravomocný, účastníci proti němu mohou již jen podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Bývalý primář interního oddělení Václav Hulínský dostal za usmrcení z nedbalosti a falšování zdravotnické dokumentace a přečin nadržování úhrnný trest odnětí svobody po dobu 18 měsíců s podmínkou na dva roky. Zároveň mu soud udělil zákaz činnosti lékaře na pozici primáře po dobu dvou let. Ošetřující lékař zemřelého pacienta Michal Križanovič odešel od soudu za usmrcení z nedbalosti s dvouletým trestem odnětí svobody s tříletou podmínkou, zároveň nesmí dva roky vykonávat lékařskou činnost.

Malcevové soud trest snížil, protože jeho výše podle předsedy senátu Ladislava Koudelky nebyla adekvátní. Dříve udělený trest odnětí svobody se shodoval s trestem pro primáře Hulínského, ten však byl kromě falšování dokumentace obviněn i z usmrcení z nedbalosti.

Ošetřující lékař v lékařské zprávě přehlédl, že pacient je diabetik, kvůli čemuž ho nechal téměř celý týden bez inzulinu. Pacient byl po šesti dnech propuštěn a mohl se vrátit do domova s pečovatelskou službou. Následně byl v kritickém stavu převezen zpět do nymburské nemocnice, kde zemřel. Kromě toho lékaři falšovali po mužově smrti dokumentaci, aby zamaskovali selhání.

Na pochybení nepřišel ani primář při dvou velkých vizitách. "Není možné, abych se seznamoval se všemi diagnózami všech pacientů, vždy kontroluji pouze to, s čím je u nás pacient primárně hospitalizován. V tomto případě to byly bolesti kolem kyčle," řekl již dříve u soudu primář Hulínský.

Po smrti pacienta přišli lékaři na své pochybení. Primář řekl, že do zprávy byly proto na jeho pokyn doplněny informace o tom, že pacientovi inzulin podáván byl. "Chtěl jsem chyby kolegy zakrýt, iniciátorem zfalšování zprávy jsem byl já. Stala se chyba a je mi jí líto," řekl primář.

„Šla jsem a tu zprávu doplnila. Bylo to na žádost primáře, ale nijak na mě netlačil. Byla jsem blbá," řekla dříve Malcevová.


„Vzhledem k tomu, že je rozsudek pravomocný, budeme muset u pana doktora Križanoviče rozvázat pracovní poměr, protože mu jeho trest zabraňuje vykonávání funkce lékaře," řekla po vynesení rozsudku jednatelka nymburské nemocnice Alena Havelková. Malcevové bude podle Havelkové uložen pracovně-právní postih. Hulínský v nemocnici k 31. květnu ukončil pracovní poměr, nemocnice proto hledá nového primáře interního oddělení.

autor: red | zdroj: ČTK
Spustit audio