Soud se po přestávce vrací k případu Davida Ratha a Lucie Novanské

U Krajského soudu v Praze pokračuje hlavní líčení s exposlancem Davidem Rathem. Před dvěma měsíci byla kauza údajné korupce ve Středočeském kraji rozdělena kvůli možným průtahům do dvou větví. V první části padly rozsudky začátkem dubna, ta druhá je zatím naplánovaná do konce května. Kromě Ratha v ní čelí obžalobě i podnikatelka Lucia Novanská.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath

David Rath | Foto: Filip Jandourek

Na začátku bylo celkem 11 obžalovaných, teď jde už jen o dva z nich. Soudce Robert Pacovský kauzu rozdělil v polovině letošního února.

„Soudní senát rozhodl o vyloučení řízení těchto dvou obžalovaných k samostatnému projednání poté, co jedna z obhájkyň opakovaně odmítla zajistit obhajování jiným advokátem, a poté, co onemocněl pan doktor Rath, který zároveň soudu oznámil, že jeho nemoc potrvá jeden až dva týdny. Soud takový krok učinil z důvodu rychlosti řízení,“ připomněla mluvčí soudu Zuzana Steinerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud se po přestávce vrací k případu exposlance Ratha a podnikatelky Novanské

Exposlanec David Rath tehdy žádal o odročení hlavního líčení kvůli své chřipce. „Nečekal jsem, že bych byl vyloučen k samostatnému projednávání. Nevidím v tom ani výhodu, ani nevýhodu,“ upozorňoval.

Státní zástupce Petr Jirát ovšem hlavnímu obžalovanému nemoc nevěřil: „Viděl jsem, že tady na chodbě nepokašlává, nemá rýmu a nic mu není, a v jednací síni ze sebe dělá nemocného, takže já to hodnotím opět jako zdržovací taktiku ze strany doktora Ratha. Takže způsob, který zvolil senát zdejšího soudu, je asi jediný možný. Urychlí to řízení.“

Znalce, kteří přinesli své posudky v únoru nebo březnu, teď bude muset soud vyslechnout znovu. Opakovaně se budou projednávat i některé listinné důkazy. Podle Rathova právníka Romana Jelínka už má ale soudce stejně poslední dva rozsudky promyšlené.

Rathův obhájce: Je to jenom formalita

„Procesně je to obrovská změna. Uvědomte si, že my už máme rozsudek napsaný. To, co teď bude následovat, je jenom formalita. Soud se postavil k důkazům, zhodnotil jejich legálnost, zhodnotil důkazní situaci. To znamená, že teď už jenom zbývá vyhlásit výši trestu – nic víc, nic méně,“ vysvětlil.

Soudce Pacovský rozdal na začátku dubna tresty devíti obžalovaným. Manžele Kottovy poslal na 7,5 roku do vězení a nařídil propadnutí části majetku. Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý z firmy Konstruktiva Branko dostali 5 let vězení. Manažeři zdravotnických firem Puro-Klima a Hospimed Martin Jireš a Jindřich Řehák mají jít do vězení na 5,5 roku. Tříletý podmíněný trest udělil soud Janu Hájkovi ze zdravotnické firmy B. Braun Medical a Václavu Kovandovi ze stavební firmy Pohl. Podnikatelka Ivana Salačová dostala podmíněný tříletý trest se zkušební dobou pěti let, zaplatit má jeden milion korun. Soud vyhověl návrhu žalobce a uznal ji jako spolupracující obviněnou, protože se jako jediná přiznala. Rozsudek zatím není pravomocný.

Hlavní líčení v případu Davida Ratha a Lucie Novanské je zatím naplánováno do 20. května. Podle mluvčí Krajského soudu v Praze by senát do té doby mohl stihnout vynést i rozsudek.

„Je to reálné stihnout v nařízených termínech. Zde bylo dokazování hotové během dvou týdnů od chvíle, co se kauzy oddělily. Přičemž se nejednalo o každý den v týdnu a vždy celý jednací den,“ uvedla Steinerová.

Obhájkyně Novanské Barbora Barcalová si ale myslí, že k soudu by měli opět přijít svědčit všichni odsouzení.

„Soud by nyní dle mého názoru měl v novém řízení vyslechnout všechny odsouzené jako svědky, pokud to obžalovaní navrhnou. Jsem proto zvědavá, jak se senát magistra Pacovského s touto poměrně složitou procesní situací vyrovná. Kdyby tomu vyhověl, tak by se naopak mohl proces prodloužit,“ upozornila.

Podle státního zástupce Petra Jiráta patří Rath a Novanská k hlavním organizátorům korupce ve Středočeském kraji. Rathovi hrozí až 12letý trest. Dál ale usiluje o změnu soudce, ten současný je podle něj podjatý.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme