Špatná kombinace léků může zhoršit zdravotní stav i smrt, říká lékařka

8. březen 2018

Celá řada seniorů v domovech důchodců má nevhodnou léčbu. Zjistil to Ústav lékového průvodce, který udělal kontrolu léků téměř u tisícovky lidí ve 13 zařízeních. Jeho ředitelka Ivana Plechatá přitom poznamenala, že špatná kombinace léků může způsobit zhoršení zdravotního stavu i smrt.

Poslední tři roky jsme dělali šetření ve třinácti zařízeních sociálních služeb. Nejčastěji jsme se setkali s nejasností ohledně podávání léčiva pacientům. Nikdo už vlastně nevěděl, proč a kdy mu byly léky předepsány. Některé léky byly pro jejich užívání ve stáří nevhodné, a naopak některé vhodné léky chyběly. Patřily k nim třeba léky, které se předepisují třeba v prevenci kardiovaskulárních onemocnení a tak dále. Jsou to léky, které jsou levné, jenom se na ně zkrátka zapomíná.

Setkáváte se s tím, že lidé berou zbytečně mnoho léků?
Zjistili jsme, že skutečně berou hodně léků, zhruba osm a více medikamentů. Naším úkolem je spíš zhodnotit, jestli jsou správně naordinovány. Například v některých zemích funguje, že když má člověk více než pět léků, tak ho jednou za tři měsíce vidí lékař i s klinickým farmaceutem a vlastně se dohadují, jestli aktuální zdravotní stav odpovídá aktuálně předepsaným lékům. Toho bychom chtěli v budoucnosti docílit.

Co může způsobit špatná kombinace léků?
Zhoršení zdravotního stavu a může to bohužel i přivodit smrt.

Někdy lidé ze spořivost užívají i prošlé léky. Je to nebezpečné?
Na to bychom si měli dávat velký pozor, protože účinná látka i látky, které jsou tam přidávané, můžou se nevhodným uložením kazit. To pak samozřejmě může účinnost léku ovlivňovat. Brát prošlé léky bych určitě nedoporučovala.

Jak se mohou senioři, kteří užívají více léků, v jejich dávkování orientovat?
Důležité je mít informace. Nejdřív o užívaných lécích, to znamená, jaký je to lék, proč ho beru, jak je užívat. Určitě bych doporučila číst příbalové letáky, ptát se důsledně svého lékaře, jak můžu léky kombinovat se stravou, kdy ho užívat, případně zda je můžu kombinovat s volně prodejnými léky. Obrátit se mohou i na naši poradnu na www.lekovypruvodce.cz.

Mohou správné užívání léků zlepšit elektronické recepty?
Elektronický recept může výrazně přispět k bezpečnosti užívání léků a to zejména, až se lékař bude moci podívat na všechny léky, které má pacient předepsané.

autor: haj
Spustit audio