Speciální auto doveze hasiče k požáru o tři minuty dřív

30. srpen 2015

Středočeští hasiči dostali novou techniku za zhruba 35 milionů korun. Je mezi ní velitelské auto i ochranné protichemické obleky. Hasiči v nich vypadají trochu jako kosmonauti.

Nové speciální auto doveze hasiče k požáru o tři minuty dřív než dosud. Velitel tak může dopředu zmapovat situaci a kolegům dá přes vysílačku přesné pokyny, co budou na místě potřebovat za vybavení.

„Nejdůležitější je pro nás tablet, kde máme v elektronické podobě všechny sklady zakreslené. Ve chvíli, kdy začne nějaké čidlo pískat, tak jedeme přímo podle tohoto elektronického systému v autě na místo,″ říká Josef Charvát, který u hasičů pracuje už 21 rokem. Nové vozidlo se podle něj dostane kamkoliv.

Mezi novou výbavou hasičů jsou i protichemické obleky. Vypadají jako žlutý skafandr, holinky s rukavicemi jsou jeho součástí. Žádná kyselina se do něj tedy nedostane. Dlouho se v něm ale pracovat nedá.

„Je v tom obrovské horko, když se to nafoukne, je člověk trochu nemotorný. Navíc musíte dávat pozor, abyste to někde neprotrh,″ vysvětluje velitel říčanských hasičů Jan Fojt. Lepší ochrana ale zatím pro hasiče podle něj neexistuje.

Novou techniku spolufinancovala Evropská unie. Podobné vybavení dostali i hasiči v dalších krajích v Česku kromě Prahy.

autor: fir
Spustit audio