Šperkař David Lomos se stal Živnostníkem roku

8. prosinec 2016

David Lomos z Roztok u Prahy zvítězil v jedenáctém ročníku soutěže Česká spořitelna Živnostník roku 2016. Porotu mimo jiné zaujal svým přístupem k zakázkové výrobě šperků. Slavnostní vyhlášení výsledků prestižních podnikatelských soutěží proběhlo ve středu večer na pražském Žofíně.

Inspirován svým dědečkem začal David Lomos vytvářet první šperky už ve svých dvanácti letech. „Dědečkovy technologie, materiály a práce pro mne byly inspirací a rájem na zemi. Nejdřív jsem nevěděl, co přesně budu dělat, ale řemeslo jako takové mě fascinovalo, prostě jsem chtěl tvořit,“ vzpomínal na své začátky David Lomos. V roce 1998 založil živnost a o dva roky později už měl vlastní ateliér DALOO design.

Ve své tvorbě prosazuje především originalitu, neotřelost designu a kombinování nejrůznějších materiálů. Zákazníci za ním jezdí z celé republiky, a dokonce i ze zahraničí. „Mým krédem je otevřený a přátelský přístup k mým klientům, založený hlavně na komunikaci, spojený s nekompromisním tlakem na profesionalitu a následně na kvalitu mých šperků,“ popsal Lomos.

Důležitými faktory pro něj jsou právě komunikace a vzájemná důvěra. „Hlavním odlišujícím faktorem mých šperků je čas, který nad nimi společně se zákazníky strávíme. Jde o vzájemnou spolupráci, o to, aby přesně věděli, co se za jejich šperkem skrývá, protože pro většinu z nich to není pouze věc, ale osobní příběh,“ dodal po vyhlášení výsledků vítězný živnostník.

Výsledky soutěže Vodafone Firma roku 2016
1. místo HOKAMI CZ, s.r.o. - výroba elektroniky (Liberec)
2. místo Beznoska, s.r.o. - výroba a prodej kloubních náhrad pro lidské a psí pacienty (Kladno)
3. místo KUFI INT, s.r.o - výroba komponentů a elektroniky (Plzeň)

Česká spořitelna Živnostník roku 2016
1. místo David Lomos - zakázková výroba šperků (Roztoky)
2. místo Magdalena Válková - nealkoholické nápoje a vinařství, regionální turistika (Strážovice)
3. místo Lucie Ernestová - grafické studio - tvorba her a dárků pro každou příležitost (Hradec Králové)

Vodafone Odpovědná firma roku 2016
1. místo Koyo bearings Česká republika, s.r.o.
(výroba jehličkových a válečkových ložisek a výrobu kladek pro automobilový průmysl, strojírenství a poprodejní sektor - Olomouc)

Česká spořitelna Startup roku 2016
1. místo Neuron soundware ltd.
(využívání neuronové sítě - analýza zvuků - Londýn)

České podnikatelské stříbro 2016
1. místo KOH-I-NOOR HARDTMUTH
(producent a distributor uměleckých, školních a kancelářských potřeb - České Budějovice)

autor: von
Spustit audio