Spokojenost pacientů se středočeskými nemocnicemi klesá, ukázal průzkum

16. březen 2018

Český rozhlas Region má k dispozici výsledky průzkumu spokojenosti pacientů ve středočeských krajských nemocnicích, který si hejtmanství nechalo zpracovat loni na podzim. A nedopadl úplně nejlépe. Spokojenost s péčí krajských nemocnic za posledních deset let klesla. V roce 2007 bylo s celkovým pobytem a péčí spokojeno 82,2 procenta pacientů, loni to bylo 76,6 procent.

Dotazník vyplnily zhruba čtyři tisíce pacientů, kteří pobývali na lůžkových odděleních loni na přelomu října a listopadu. A byl poměrně podrobný. Spokojenost zkoumal v osmi kategoriích, a to od okamžiku přijetí pacienta, přes komunikaci, pohodlí až po propuštění.

Výsledky projektu ukázaly, že vypořádat se s neustále rostoucím očekáváním pacientů není pro nemocnice snadné. Mezi nejkritičtější pacienty patřili podle zástupce projektu zpracovatele Tomáše Raitera mladí lidé, kteří už vyrostli v novém společensko-politickém prostředí po roce 1989 a mají vyšší nároky na kvalitu služeb. Navíc ji mohou díky cestám do zahraničí a přístupu k internetu porovnávat.

Podobně vysoké nároky mají i vysokoškolsky vzdělaní lidé, kterých mezi pacienty rovněž přibývá. Jejich podíl vzrostl ve středočeských nemocnicích za posledních deset let z osmi na třináct procent.

Jak nemocnice uspěly:

Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov
Nejvyšší spokojenost je v případě zapojení rodiny, propuštění a pokračování péče. Nižší spokojenost oproti průměru vyjadřují pacienti v případě tělesného pohodlí a citové opory

Oblastní nemocnice Kladno
Nejvyšší spokojenost panuje v případě zapojení rodiny, propuštění a pokračování péče. Nižší spokojenost oproti průměru vyjadřují pacienti v případě citové opory a tělesného pohodlí.

Oblastní nemocnice Kolín
Nejvyšší spokojenost je v případě zapojení rodiny, propuštění a pokračování péče. Nižší spokojenost oproti průměru vyjadřují pacienti v případě citové opora a koordinace a integrace péče.

Klaudiánova nemocnice Mladá Boleslav
Nejvyšší spokojenost je v případě zapojení rodiny, propuštění a pokračování péče. Nižší spokojenost oproti průměru vyjadřují pacienti v případě citové opory a tělesného pohodlí.

Oblastní nemocnice Příbram
Nejvyšší spokojenost je v případě zapojení rodiny a propuštění a pokračování péče Nižší spokojenost oproti průměru vyjadřují pacienti v případě citové opory a tělesného pohodlí.


Co se např. skrývá za kolonkou
tělesné pohodlí: jídlo, toalety, brzké vstávání
citová opora: rozptýlení obav a strachu lékaři a sestrami, vztah pacienta a lékaře, sestry
propuštění a pokračování péče: rady, kdy a na koho se obrátit, dávkování léků, dietní opatření po návratu z nemocnice
koordinace a integrace péče: dostatek soukromí při vyšetření, rychlost pomoci, termíny vyšetření

autoři: fir , redakce
Spustit audio