Stanice Hrachov. Místo, kde dávají naději zraněným a opuštěným zvířatům

23. květen 2015

Zraněná i týraná zvířata mají další místo, kde najdou pomoc. Stanice Ochrany fauny České republiky v Hrachově na Příbramsku má za sebou dvouletý zkušební provoz, který ukázal, že vše funguje, tak jak má. Stanice je plná zvířat

Výr Kubík ve své voliéře podřimuje, ale když na něj ředitel stanice Pavel Křížek zahouká, okamžitě mu odpoví. „Mámu mu zastřelili myslivci, když vyletěla z hnízda. Mládě nám pak přinesl v kapse kluk, kterému ho bylo líto. Vychovávali jsme ho na pinzetě, proto je na nás fixovaný,″ vysvětluje ochránce přírody.

Podobných příběhů mají ve stanici Ochrany fauny České republiky v Hrachově na Příbramsku ročně desítky. I proto začalo v roce 2010 vznikat centrum, kde by zvířata našla pomoc. Projekt za téměř 48 milionů korun zaplatila z větší části Evropská unie (40,5 milionu), Středočeský kraj (5 milionů) a Státní fond životního prostředí.

Na šedesáti hektarech tak vznikl areál, který nemá v Česku a patrně ani ve střední Evropě obdoby. „U nás můžete vidět expozici volně žijících živočichů, kteří jsou trvale handicapovaní, expozici sladkovodních ryb, máme veterinární kliniku, karanténu, zimoviště, vypouštěcí věž pro poštolky a sovy a zvířecí nemocnici," vyjmenovává Pavel Křížek.

Součástí centra je školící sál, výstavní prostory a přírodní divadlo, zajišťuje také programy zaměřené na ochranu životního prostředí pro předškolní a školní děti a příměstské tábory.

Stanice Ochrany fauny v Hrachově.

Funguje tu i psí útulek a stáje pro týraná hospodářská zvířata. Na loukách se pasou koně, kozy.

„Měli jsme tu psi, kteří byli odhození jako štěňata na autobusové zastávce nebo fenku, kterou našel houbař na pasece. Byla střelená do hlavy, řetěz měla zarostlý v krku a přesto žila. Nechali jsme ji odoperovat. Dneska už je v pořádku a je u nové rodiny,″ dodává šéf střediska další ze série příběhů zvířat se šťastným koncem.

autoři: haj , jum
Spustit audio