Nádraží Kutná Hora-město se po opravě rozsvítila. Cestující si změnu pochvalují

22. květen 2018

Opravenou výpravní budovu vlakového nádraží ve stanici Kutná Hora - město převezme v úterý dopoledne Správa železniční dopravní cesty. Ta chce letos v Praze a ve Středočeském kraji utratit za rekonstrukce nádražních budov nebo přípravy projektů přes 200 milionů korun.

Nádražní budova, od které odjíždějí vlaky na hlavní kutnohorské nádraží, nebo na druhou stranu ve směru Zruč nad Sázavou, má opravenou fasádu. Nová jsou okna a výměny se dočkaly i dveře.

"Byla opravená střecha, čekárna a přístřešek pro cestující. Upraveno bylo i okolí před nádražím, " doplňuje Pavel Tesař ze SŽDC. Vedle nových laviček jak uvnitř budovy, tak pod přístřeškem, jsou všude vyměněné odpadkové koše, velké závěsné hodiny a také třeba osvětlení.

Cestující si vesměs úpravy pochvalují. "Už to nedělá ostudu, už se nebojím si na zdejší lavičku sednout," tvrdí jeden z cestujících.

Oprava stanice Kutná Hora město stála Správu železniční dopravní cesty přibližně 8,5 milionu korun.

Jako zázemí pro veřejné cestování by mělo brzy sloužit také prostranství vedle nádraží ve směru do centra města. Radnice sem plánuje přestěhovat z Waldhauserovy ulice autobusové nádraží. "Cílem je propojit autobusovou dopravu s kolejovou a umístění dopravního terminálu z nevyhovující lokality," konstatuje kutnohorský starosta Josef Viktora z hnutí ANO.

Podle studie by tu mělo vzniknout sedm nástupišť a čtyři krátkodobá stání pro ostatní autobusy. Vzniknout má i přibližně 60 parkovacích míst pro auta.

Opravené vlakové nádraží Kutná Hora-město
Nádražní interiéry ve stanici Kutná Hora - město
Prostory pro cestující na vlakovém nádraží v Kutné Hoře - městě
Zrekonstruované toalety na vlakovém nádraží v Kutné Hoře - městě
autor: Michal Trnka
Spustit audio