Starosta Kutné Hory skončil. „Co k tomu říct?", reagoval Martin Starý na své odvolání

12. prosinec 2017

Starostou Kutné Hory se dnes stal dosavadní místostarosta Josef Viktora (ANO). Nahradil Martina Starého (Kutnohorská změna), kterého zastupitelé předtím odvolali. Starý podle oponentů nezvládal funkci, starosta kritiku odmítal. Pro jeho odvolání bylo v tajném hlasování 14 z 26 přítomných zastupitelů, jedenáct hlasovalo proti a jeden lístek byl neplatný. Viktora získal 15 hlasů, 11 odevzdaných lístků bylo neplatných.

"Ten mandát není až tak silný. Přesto se vynasnažím udělat pro město všechno, co lze udělat. To znamená spojit jednotlivé strany a hnutí v zastupitelstvu," uvedl Viktora. Dodal, že jeho cílem je dosáhnout toho, aby v nové městské radě bylo co nejvíce subjektů. "Byl bych velice nerad, kdyby se vytvořila nová opozice, která by šla proti mně," řekl.

O dalším složení rady se jedná. KDU-ČSL na místostarostu navrhla Karla Koubského staršího, Starý navrhl zastupitelku za ČSSD Bělu Hejnou. Hejná ale nominaci odmítla kvůli pracovnímu vytížení.

Čtěte také

"Co k tomu říct? Předávám vedení panu místostarostovi," reagoval na své odvolání Starý. Zastupitel za ČSSD Zdeněk Hadrovský uvedl, že to Starý měl těžké, protože mu nepomáhali vlastní lidé.

Návrh na odvolání starosty předložili zastupitelé za ANO a uskupení, která byla dosud v opozici - Šance pro Kutnou Horu, KDU-ČSL a Alternativa pro Kutnou Horu. Původní koalice Kutnohorské změny, ČSSD a ANO měla v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu 15 křesel. Stejnou sílu má i případné nové spojenectví ANO, Šance pro Kutnou Horu, KDU-ČSL a Alternativy.

Starý podle zastupitele za Šanci pro Kutnou Horu Karla Koubského mladšího dlouhodobě nezvládal řízení rady a zastupitelstva a vedení města k rozvoji a prospěchu. Poslední kapkou byly údajně zkreslené informace o situaci městských společností. Například průvodcovská služba se podle Koubského dostala do hluboké ztráty. Starý podotkl, že je zapotřebí si uvědomit, kolik dotačních peněz tato organizace získala pro město. Kritiku na dnešním jednání zastupitelstva odmítl i odvolaný jednatel Robert Lukášek. Dodal, že je připraven bránit se proti údajným pomluvám všemi dostupnými právními prostředky.

Šance pro Kutnou Horu a Kutnohorská změna mají po šesti křeslech, ANO pět a ČSSD čtyři hlasy. V zastupitelstvu jsou ještě KSČM, Alternativa pro Kutnou Horu a KDU-ČSL, jež mají po dvou mandátech.

Čtěte také

zdroj: ČTK
Spustit audio