Starosta Pískové Lhoty na Nymbursku rezignoval. Za zpronevěru má jít do vězení

17. říjen 2017

Starosta Pískové Lhoty na Nymbursku Radovan Staněk (nezáv.) si podle soudu z obecního rozpočtu přivlastnil čtyři miliony korun a za zpronevěru musí nastoupit do vězení. Dnes na svou funkci rezignoval.

Starostu Radovana Staňka nedávno soud pravomocně odsoudil za zpronevěru a poslal ho na pět let do vězení. Staněk si z obecního rozpočtu podle soudu různými machinacemi přivlastnil zhruba čtyři miliony korun. Rozsudek Okresního soudu v Nymburce potvrdil už taky Krajský soud v Praze. Kromě vězení musí Staněk zaplatit pokutu a uhradit vzniklou škodu.

Podle rozsudku měl zásadní podíl na vyvedení zmíněné sumy z rozpočtu obce. Peníze získával a používal pro svou potřebu třeba pomocí falešných cestovních příkazů za jízdy autem. Podobné podvody zjistili kriminalisté taky u fiktivních účetních dokladů na služby. Obec například třikrát zaúčtovala nákup zpomalovacího semaforu, který je ale v obci jenom jeden. Menší podíl na těch podvodech má podle rozsudku taky bývalá účetní obce, která dostala podmínku.

Radovan Staněk od začátku tvrdí, že je nevinný, a chce proto podat dovolání k nejvyššímu soudu. Podle něj neexistují jasné důkazy, které by ho usvědčovaly. Třeba podpisy v účetní knize považuje za falešné. Zastupitelé už jednou o odvolání starosty jednali. Někteří se ho zastali a návrh na odvolání tak nakonec neprošel.

Pokud by dnes zastupitelé Pískové Lhoty odsouzeného starostu nesesadili z funkce, v takovém případě by mu mandát odebral krajský úřad. Soud totiž kromě těch už zmíněných trestů Staňkovi zakázal taky vykonávat funkci starosty.

autor: Michal Trnka
Spustit audio