Starostové jednali s ministrem obrany o budoucnosti Vojenského újezdu Brdy

20. listopad 2014

Starostové středočeských obcí dotčených plánovaným rušením Vojenského újezdu Brdy jednali v Příbrami. Byla to už druhá schůzka k tomuto tématu. Tentokrát přijel i ministr obrany Martin Stropnický.

Ministr obrany i starosta Příbrami Jindřich Vařeka (oba z ANO) jsou pro zrušení újezdu a vznik chráněné krajinné oblasti. Řada starostů z této oblasti je ale proti stejně jako vedení Středočeského kraje. Zdaleka ne všichni starostové se ale podobných diskusí účastní. Většinou dorazí právě odpůrci.

„Obě schůzky (páteční i středeční) probíhaly jako přes kopírák. Nejprve v první fázi je to rozhořčení, všichni přišli s tím, jak nám to ‚nandají‘, potom přišla fáze ‚začínáme myslet na to, co bude potom‘ a jak to bude možné využít,“ popsal průběh schůzek na téma Brdy příbramský starosta Jindřich Vařeka.

V současné době se chystá třetí, tedy poslední, čtení návrhu zákona o zrušení vojenských újezdů ve sněmovně - bude to první prosincový týden. Pak už záleží jen na hlasování poslanců. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) je několik argumentů pro zrušení újezdu ke konci roku 2015.

„Je to především z toho důvodu, že obecně máme vojenských újezdů strašně moc. Je to naprostý anachronismus, je to jakési zakonzervování stavu Varšavské smlouvy, armáda to nepotřebuje,“ shrnul hlavní argumenty ministr.

Někteří starostové i kraj se ale obávají, že nebude včas dokončená pyrotechnická očista, také se bojí developerských aktivit nebo znečištění vodních zdrojů. Ministr Stropnický ale míní, že chráněná krajinná oblast, která má vojenský újezd nahradit, bude sloužit všem. A záleželo by nejen na státní správě, ale i na místních lidech, aby ohlídali předpisy a normy, které mají zabránit ničení zdejší přírody.

Sněmovna bude také rozhodovat o pozměňovacím návrhu předsedy dolní komory Jana Hamáčka (ČSSD), aby se pasáž o Brdech ze zákona vyčlenila a rozhodovalo se o ní zvlášť. Ministr Stropnický si ale myslí, že to není reálné: „To je zmrzačení toho zákona, takový ten odklad ‚na jeden furt‘, takové to ‚pak se k tomu vrátíme‘, možná naši pravnuci… Myslím si, že je to promarněná příležitost,“ dodal ministr.

autoři: Alena Rokosová , duch
Spustit audio