Stát získal s definitivní platností do majetku rodný dům Jana Palacha

Rodný dům Jana Palacha ve Všetatech definitivně patří státu. Smlouva o koupi nabyla platnosti a do správy získalo rodný dům Národní muzeum. To v něm hodlá vybudovat památník Jana Palacha. Architektonickou soutěž vypíše v nejbližších týdnech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodný dům Jana Palacha ve Všetatech

Rodný dům Jana Palacha ve Všetatech | Foto: Jana Huzilová

„Tady to bylo v dezolátním stavu, když natáčeli ten film, tak to dávali trochu do pucu,“ říká penzistka Věra Pokorná a připomíná, že dům je už několik let opuštěný a chátrá.

Jedině cedule na oprýskané zdi připomíná, kdo v něm vyrůstal. Stát koupil dům od majitelů, kteří jej před mnoha lety získali od rodiny Palachových. Teď tu vznikne moderní památník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rodný dům Jana Palacha ve Všetatech patří státu, Národní muzeum tam vybuduje památník. Hostem ČRo byl František Laudát, poslanec za TOP 09

„Rozhodli jsme se jít cestou vybudovat originální památník, který bude určitým výtvarným dílem,“ upřesňuje ředitel Historického muzea Marek Junek.

Šestimilionovou dotaci na opravu domu Jana Palacha navrhl koncem roku 2013 ve sněmovně poslanec za TOP 09 František Laudát. Ten dnes ocenil, že stavba patří státu.

„Kdyby se nic nedělo, byla by to už ostuda státu. Je to výrazný impuls, Národní muzeum v souladu se svým statutem nyní dokončí formální kroky a může dělat další v nakládání s majetkem. Jednak vyčistit stávající areál, který je v hrozném stavu. A může i rozjet veřejnou soutěž na podobu památníku a jeho realizaci,“ uvedl.

Ministerstvo kultury potvrdilo, že poradní tým ministra zpracovává dokumentaci k vyhlášení architektonické soutěže.

„Soutěž je zcela otevřena. Pan architekt Pleskot, který je součástí pracovní skupiny, navrhl základní představu, která posloužila k definování podmínek a kritérii soutěže. Vlastní domek by se měl proměnit skutečně na památník a vedle by měla vzniknout malá budova, ve které by měla být expozice a přednáškový sál,“ naznačil Laudát.

Jan Palach | Foto: Michal Jindra

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme