Statek ve Vlčkovicích získal v restituci, teď tam pomáhá lidem v nouzi

2. červen 2015

Janu Počepickému nebylo ani 18 let a zdědil se sestrou doslova obří barokní statek i se zámkem ve Vlčkovicích na Benešovsku. Pak vystudoval sociální pedagogiku. Také proto obnovu statku spojil s pomocí lidem, kteří nejsou schopní sami si udržet bydlení a učí je to. Na statku mu navíc každý víkend pomáhají desítky dobrovolníků.

„Myslím, že mne to hodně postavilo na nohy a že ti lidé mi tu k tomu pomohli,“ potvrdila žena, která bydlí na vlčkovickém statku s manželem a pěti dětmi. „Manžel už našel práci, proto už nám moc nechybí, abychom se postavili doopravdy na vlastní nohy,“ dodala žena.

„Naším cílem je podpořit lidi, kteří z nějakých důvodů nemají kompetence k tomu platit komerční nájem,“ vysvětluje záměr obecně prospěšné společnosti ve Vlčkovicích Jan Počepický. „Například naše úplně první rodina, která tu bydlela, pak získala dům po rodičích, takže se úplně osamostatnila. Dodnes se potkáváme,“ dodal.

Statek spolu se sestrou získal v restituci. „V roce 1925 to tu koupil náš praděda, ale to skončilo v roce 1948, kdy tu sídlily státní statky a všechno se tu zdevastovalo a zhuntovalo,“ říká.

Součástí statku je také zámek, bohužel hodně zdevastovaný

Zámeček byl v 15. století původně vodní tvrzí. Zachovala se například původní dřevěná vrata. „Uvnitř jsou malby spíš ze 40. a 60. let minulého století, ale pod nimi jsou schované ty původní a mnohem hezčí věci. Na půdě zámečku se pak odehrávaly dožínky – což byla oslava když se sklidilo obilí. Hrála hudba a tančilo se,“ popisuje Jan Počepický.

Letos se o víkendu 10. - 12. července na statku chystá také Vlčkovicefest, kam přijedou záchranu statku podpořit i známé kapely.

autor: haj
Spustit audio