Stavba roku 2015: škola v Dobřichovicích a podzemí v Mladé Boleslavi

14. říjen 2015

Titulem Stavba roku 2015 se můžou pyšnit i dva středočeské projekty. Jedno ocenění míří do Základní školy v Dobřichovicích u Prahy a druhé do Mladé Boleslavi, kde porota ocenila podzemí na Staroměstském náměstí.

Do užšího výběru se dostalo patnáct staveb. Z nich porota Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství udělila pět titulů stavba roku. Kromě středočeských projektů bodovaly také dva z Ostravy a jeden z Jaroměře.

Dobřichovická škola vypadá velmi moderně. Jednoduchým, ale efektivním detailem jsou hodiny na budově. Nosná konstrukce stavby je železobetonová. Prvky skla architekti zkombinovali s dřevem. Ve škole přibylo šest tříd. Ředitel školy Bohuslav Stejskal oceňuje hlavně účelnost projektu. Podle něj hezké prostředí děti vede k estetičnosti a školáci budovu neničí a váží si jí. Ředitel si pochvaluje také společenskou místnost, kde se děti o přestávkách scházejí.

Stavba roku 2015 ZŠ Dobřichovice

V Mladé Boleslavi lidé scházejí do oceněného podzemí skleněnými bublinami. Uvnitř najdou zábavu zejména děti. Architekti do něj umístili třeba šplhací lano, kuželky, bazény s míči nebo obrovskou stavebnici.

Porota ocenila i dřevostavbu studentů ČVUT v Praze
V Praze porota ocenila dřevostavbu studentů Českého vysokého učení technického v Praze, která je energeticky soběstačná. Jejich projekt získal i Cenu veřejnosti. Uspěl i ve Spojených státech, kde obsadil třetí místo v soutěži Solar Decathlon 2013.

Staroměstské náměstí v Mladé Boleslavi

Do soutěže se mohly přihlásit stavby, které byly uvedené do provozu nebo zkolaudované od loňského června do letošního května. Nezáleželo na tom, jestli je stavba nová nebo rekonstruovaná.

autor: jch
Spustit audio