Stavbou roku kraje je golfový resort v Kácově, veřejnosti se líbila nová tělocvična

13. říjen 2017

Panorama GolfResort v Kácově se stal Stavbou roku Středočeského kraje za rok 2017. Rozhodla o tom porota. Cenu hejtmanky a veřejnosti dostala nová tělocvična Gymnázia Jana Palacha v Mělníku a za nejlépe opravenou památku označili odborníci zrekonstruovaný horní zámek a kapli svaté Anny v Panenských Břežanech.

Panorama Golf Resort je podle poroty mimořádný rozsahem a propracovanými krajinářskými úpravami, vyniká urbanistickým konceptem areálu a architektonickým řešením budovy klubu. "V oblasti golfového developmentu se může řadit k nejlepším evropským areálům," uvedli pořadatelé.

Areál za čtvrt miliardy korun vznikl místo pole. Má speciální závlahový systém, který oproti jiným resortům ušetří téměř 40 procent vody, takže by neměl ohrožovat zdroje pitné vody v okolí.

Nová tělocvična mělnického gymnázia bodovala u veřejnosti. V internetovém hlasování získala téměř sedm tisíc kliků, golfové hřiště jich mělo o 4 300 méně.

Novou, tmavě šedivou budovu se zaoblenými rohy večer krásně prosvětlují malé obdélníky z mléčného skla. Kromě studentů tělocvičnu využívají i sportovní kluby z okolí. Hrát se v ní dá futsal, házená nebo basketbal, je tu i lezecká stěna a tribuna pro víc než 100 diváků.

Tělocvična Gymnázia Jana Palacha v Mělníku vyhrála u veřejnosti

Zvláštní cena poroty pro stavbu, kterou financuje obec, náleží obnovené kapli Nejsvětějšího Vykupitele v Radimi na Kolínsku. Za rekonstrukci pseudogogické stavby zaplatila Radim deset milionů korun.

Kaple Nejsvětějšího Vykupitele v Radimi

Všechny nominované stavby si mohou zájemci prohlédnout na webových stránkách http://www.stavbaroku.cz.

autor: redakce
Spustit audio