Stovkám strážníků hrozí na konci roku výpověď kvůli chybějící maturitě

V ulicích českých měst mohou od příštího roku chybět stovky strážníků. Výpověď hrozí městským policistům bez maturity, kterou vyžaduje novela zákona. V některých městech se za strážníky postavili starostové. Ti teď volají po změně zákona, aby policisté s dlouholetou praxí a zkušenostmi mohli uniformy oblékat i nadále.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strážník Městské policie

Strážník Městské policie | Foto: Ladislav Bába

„Já jsem tady začal pracovat jako psovod, což byla tenkrát pro mě velká motivace. To byl důvod, proč jsem nastoupil k městské policii,“ říká Luděk Červinka, který už 23 let pracuje jako městský strážník v Kutné Hoře.

Přestože ho práce s lidmi baví, bude muset možná na konci roku uniformu svléknout a v 51 letech si začít hledat nové zaměstnání. Hlavně z osobních důvodů totiž nevyužil sedm let dlouhé přechodné období, během kterého si mohli strážníci maturitu dodělat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stovkám strážníků hrozí na konci roku výpověď kvůli chybějící maturitě. Natáčel o tom reportér Michal Trnka

„Mimo jiné mám nějaká zvířata, hlavně psy, ti mě berou doteďka. K tomu mám koně, takže dát to všechno časově dohromady, to už asi bylo nad moje síly,“ vysvětluje.

Podle zatím posledních údajů ministerstva vnitra nemá maturitu v celé republice přes 850 strážníků. Kolika lidem hrozí na konci roku výpověď, se zatím přesně neví.

Někteří policisté mají totiž nárok na výjimku, ve které je zahrnutý věk a alespoň tři úspěšně složené zkoušky odbornosti před ministerskou komisí. Část strážníků si maturitu dodělala, jiní na poslední chvíli ještě studují. Chodit do školy při zaměstnání ale není jednoduché.

„Už je to s rodinou, každý má svoje povinnosti, práci, takže žádná sranda už to není,“ potvrzuje další kutnohorský strážník Milan Pěgřímek.

Vnitro: Měnit podmínky by nebylo fér

Za zkušené strážníky s mnohaletou praxí, ale bez maturity, se postavili někteří starostové měst a obcí. Chtějí se pokusit prosadit změnu zákona o obecní policii, aby tito strážníci i dál mohli sloužit. Situací se bude zabývat Svaz měst a obcí České republiky.

„Připravujeme speciální seminář k obecní policii, určitě se tam budeme ptát, jaká je poptávka po tom, pokusit se v Poslanecké sněmovně vyjednat nějakou výjimku,“ říká za svaz měst jeho předseda Dan Jiránek z ODS.

Samotné ministerstvo vnitra podle mluvčího Vladimíra Řepky ale žádné zmírnění zákona nechystá.

„Jedním z důvodů je přechodné období, kdy měli strážníci dostatek času doplnit si požadované vzdělání. A bylo by nefér vůči strážníkům, kteří si potřebné vzdělání doplnili, tyto podmínky nyní zmírňovat,“ podotýká Řepka.

Zkušené strážníky nejde snadno nahradit

Ředitelům městských policií tak možná nezbyde nic jiného, než na konci roku přijmout do svých řad nové lidi. Snadné to prý ale nebude.

„Strážníkem se člověk nestane za rok, dva nebo tři. Sice udělá všechny potřebné zkoušky, ale zkušenosti se získávají jenom na ulici,“ upozorňuje velitel kutnohorské městské policie Oldřich Kubový.

Problém najít si novou práci mohou mít strážníci hlavně v menších městech a v regionech s vysokou nezaměstnaností.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme