Střední Čechy: o kotlíkové dotace lze žádat elektronicky, bez nocování ve frontě

23. září 2017

Víc než půl miliardy korun rozdělí Středočeský kraj na dotacích na nové kotle. Lidé o dotace budou moct začít žádat od 4. října. Zájemci na nový kotel dostanou až 127 tisíc korun. Kraj přispěje asi pěti tisícům lidí.

Středočeský kraj začne přijímat žádosti o dotace ve středu 4. října v 8 hodin ráno. Rozdělí více než 502 milionů korun. Každý zájemce může získat příspěvek od 75 tisíc do 127 tisíc korun, v závislosti na typu nového kotle a lokalitě, ve které je jeho nemovitosti. Pokud by každý dostal nejnižší možný příspěvek, uspokojí kraj 6696 žadatelů. Reálně kraj přispěje zhruba pěti tisícům lidí. Žádost o dotaci budou moci zájemci zasílat až do 26. června příštího roku.

Oproti minulé výzvě bude kraj přijímat žádosti jen elektronicky a nebudou podporovány čistě uhelné kotle. "Podpora bude pouze pro tepelná čerpadla, kotle na biomasu, kombinované kotle a plynové kondenzační kotle," potvrdil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Příspěvky mohou získat lidé, kteří plánují výměnu starých kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním v první a druhé emisní třídě.

Do dvaceti dnů od podání elektronické žádosti musejí lidé žádost vytisknout a s dalšími potřebnými dokumenty doručit na podatelnu krajského úřadu. "Odpadne tak nepříjemné až nelidské čekání žadatelů ve frontě v zimě a dešti před krajským úřadem. Jsem ráda, že se nám systém podařilo změnit," vysvětlila středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Pokud bude chtít o dotaci na nový kotel žádat člověk, který nemá přístup k internetu nebo který neumí s počítačem, může se obrátit na obec i krajský úřad. S podáním žádosti mu pomohou úředníci.

Pokud žadatel zaregistruje žádost pouze elektronicky a na úřad ji vytištěnou nedonese, na příspěvek nárok mít nebude. O dotacích bude rozhodovat Rada Středočeského kraje do 120 pracovních dnů od doručení písemné žádosti.

V první výzvě měli lidé ve středních Čechách podle ministra Brabce největší zájem o tepelná čerpadla, o která žádalo zhruba 33 procent lidí. Naopak nízký zájem byl podle něj o plynové kotle.

O dotace na kotle žádali Středočeši naposledy v dubnu. Při přijímání žádostí se před krajským úřadem na pražském Smíchově vytvořila fronta několika set lidí. Řada z nich na ulici přespávala. Později vyšla najevo informace, že kurýr v osm ráno na jinou podatelnu přinesl 187 žádostí, které pak byly zařazeny před žádosti lidí čekajících venku. Kraj následně doplácel dotace žadatelům, na které se kvůli tomu nedostalo. V druhé výzvě tento problém podle hejtmanky díky elektronickým žádostem nenastane.

autor: fir
Spustit audio