Středočeský kraj chce zabránit výstavbě v budoucí CHKO Brdy

Budoucnost Brd po zrušení tamního vojenského újezdu dnes celý den řešily ve středočeské Příbrami desítky odborníků. Středočeský kraj je proti nové výstavbě v chráněné krajinné oblasti Brdy. Podle jeho představitelů by tu měla zůstat nedotčená příroda. O sídlo správy CHKO usiluje několik obcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenský újezd Brdy čistí od začátku dubna pyrotechnici

Vojenský újezd Brdy čistí od začátku dubna pyrotechnici | Foto: Lukáš Milota

Kraj a obce teď musí v první řadě podle středočeského hejtmana Miloše Petery z ČSSD změnit územní plán:

„Tím, že Brdy přejdou na jiné katastry, tak tuto oblast musíme řešit. Potom se domnívám, že jedna z věcí, kde budou muset obce a kraje spolupracovat, je doprava a infrastruktura. To je velmi zásadní, protože doprava není řešená. Silnice jsou velmi úzké a neodpovídají ani trojkám komunikací.“

Podle středočeského hejtmana by na tomto území měla zůstat nedotčená příroda.

„Naše priorita je, abychom si ohlídali nekontrolovatelné stavy. CHKO není ochrana k tomu, aby se tu nedalo stavět. Budeme to hlídat i v rámci projednávání procesu EIA a dalších věcí. Budeme nekompromisní,“ prohlásil Petera.

Nález munice | Foto: Lukáš Milota

Sídlem správy budoucí chráněné krajinné oblasti Brdy by se ráda stala Příbram. Podle starosty města Jindřicha Vařeky z hnutí ANO si od toho Příbram slibuje víc turistů i peněz. Není ale jediná, kdo chce být sídelním městem.

„Rozhodně požádalo Spálené Poříčí, i některé další obce. Myslím si, že Příbram je umístěna tak, že je předurčena k tomu, aby tu mohla správa sídlit. Kdyby tu byla, měli bychom blízko k organizaci možností, které se nám vyskytnou,“ je přesvědčen Vařeka.

Vedení kraje si prohlédlo Brdy z vrtulníku | Foto: Pavel Pavlas

Setkání na téma budoucnost Brd bude v Příbrami pokračovat i zítra. Odborníci diskutují hlavně o významu a způsobu ochrany chráněné krajinné oblasti nebo o regulaci stavební činnosti na takovém území.

Pyrotechnici už vyčistili víc než třetinu Vojenského újezdu Brdy, ve kterém dnes jinečtí dělostřelci končí nácvik ostré střelby.

Zrušení újezdu a vyhlášení chráněné krajinné oblasti od roku 2016 schválil parlament.

Vojenský újezd Brdy | Foto: Český rozhlas

A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme