Středočeský kraj: jedná se o koalici ANO+STAN+TOP 09

10. říjen 2016

Středočeský kraj povedou nejméně tři strany. O koalici jedná vítězné hnutí ANO se Starosty a nezávislými (STAN), kteří dostali nejvíc preferenčních hlasů. Přizvali TOP 09. Kdo bude hejtmanem, zatím není jasné.

Aby měla koalice ve středních Čechách většinu v krajském zastupitelstvu, tak potřebuje minimálně 33 členů. Možností je několik. V každém případě se ale musí podílet na krajské vládě alespoň tři strany. Zatím je nejpravděpodobnější varianta - vítězné hnutí ANO, Starostové a nezávislí a TOP 09.

Hnutí ANO ve středních Čechách získalo 16 mandátů. Druzí Starostové a nezávislí o jedno křeslo méně. Ale jejich lídr Vít Rakušan dostal od lidí téměř dvojnásobek preferenčních hlasů než jednička na kandidátce Ano Jaroslava Pokorná Jermanová. Ta netrvá na postu hejtmana. “Vnímám to tak, že hnutí ANO vyhrálo a že by si zasloužilo mít výrazné zastoupení v radě. Nepotřebujeme mít hejtmana za každou cenu. Chceme mít rozhodovací většinovou schopnost a vliv na chod kraje. V tomto smyslu jsou jednání vedena,“ vysvětlila Jaroslava Pokorná Jermanová.

Strany se dohodly, že zatím budou jednat jen spolu. Podle Víta Rakušana ze Starostů a nezávislých existuje několik možností, jak by budoucí koalice mohla vypadat. „My jsme se obecně bavili o tom, kdo by měl mít jaké zastoupení. Ale žádné definitivní rozhodnutí nepadlo. Jsou to pracovní návrhy,“ dodal Rakušan

TOP 09 získala ve volbách sice jen pět mandátů, ale bez nich ANO se STAN většinu nesloží. Podle jejího středočeského lídra Petra Tisa by tato spolupráce mohla fungovat. „Všechny tyto subjekty měly své volební programy, které kritizovaly bývalé vedení kraje. Myslím si, že je to potenciálně věrohodný projekt,“ potvrdil Tiso.

V opozici tak nejspíš po osmi letech skončí dosud vládnoucí koalice ČSSD a KSČM. V zastupitelstvu budou taky ještě občanští demokraté, ti si umí představit vznik vlády bez hnutí ANO. K tomu by ale museli přemluvit kromě TOP 09, Starostů a nezávislých taky ČSSD. A to je zatím nepravděpodobné.

autor: fir
Spustit audio