Středočeský kraj nově povede ANO s ČSSD. Komunisté je budou jistit z výborů

24. říjen 2017

AKTUALIZUJEME Na středočeském hejtmanství vzniká nová krajská koalice. Bude v ní hnutí ANO, ČSSD a KSČM. Českému rozhlasu to po nočním jednání na hejtmanství potvrdili šéf klubu zastupitelů za ČSSD Miloš Petera a předseda krajských komunistů Stanislav Grospič z KSČM.

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová z ANO potvrdila, že přímo v radě zasednou zástupci její strany a sociálních demokratů. Komunisté dostanou místa předsedů výborů a budou vedení kraje podporovat. „ČSSD obsadí pozice radních pro životní prostředí, investic, sociálních věcí, školství a kultury. My budeme mít nově oblast zdravotnictví a regionálního rozvoje,″ vysvětlila hejtmanka.

Koaliční smlouvu vypovědělo ANO svým partnerům z ODS, STAN a Nezávislým Středočechům v pondělí odpoledne. Podle hejtmanky byla důvodem dlouhodobá nespokojenost s prací zástupců Starostů a nezávislých.

Starostové a nezávislí podle předsedy krajské organizace Věslava Michalika kritiku hnutí ANO odmítají. „Nás mrzí, že hnutí ANO, aniž by vypovědělo koaliční smlouvu, jednalo s opozicí o novém uspořádání na kraji. Příčinou rozpadu koalice je konzistentní přístup v oblasti transparentních zakázek,″ poznamenal.

Krajští zastupitelé se sejdou v úterý dopoledne.

autor: fir
Spustit audio