Středočeský kraj obnovil pozastavenou opravu kaple v Panenských Břežanech

Abatyše, přední nábytkář i nacista, který dal rozkaz k vypálení Lidic a Ležáků. Ti všichni postupně pobývali v Horním zámku v Panenských Břežanech u Prahy, v jehož areálu najdeme i vzácnou Santiniho kapli sv. Anny. Středočeský kraj její opravu před dvěma lety zastavil, letos v srpnu ji ale obnovil. A ze zámku plánuje vybudovat Památník národního útlaku a odboje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horní zámek v Panenských Břežanech

Horní zámek v Panenských Břežanech | Foto: Milan Dropka

„V současné době probíhá obnova barokní fasády. Jakmile budou dokončeny práce na fasádě, tak se pracovníci přesunou do interiéru kaple, kde bude probíhat restaurování výmalby, dřevěného oltáře či kamenných prvků,“ vysvětluje Milan Dropka, technický dozor investora.

Zámek sloužil původně jako letní sídlo abatyší benediktinského kláštera sv. Jiří na Pražském hradě. Zděná kaple významného barokního architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla byla vysvěcena v roce 1707.

„Kaple je dokladem paprskovité centrály, kterou následně rozvinul v dalších objektech. Je to jedna z nejhezčích barokních staveb, které můžeme v našem regionu nalézt,“ říká Milan Dropka, podle kterého vyžaduje oprava dobře zachovalé kaple precizní práci.

Je možné, že se uvnitř najdou barokní malby, ale jisté to není, protože Santini obvykle nenechával vymalovávat interiéry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rekonstruovanou kapli v Panenských Břežanech navštívila reportérka ČRo Alena Rokosová

Podle Hany Závorkové, ředitelky Oblastního muzea Praha-východ je ale vzácný celý tříhektarový areál, včetně parku. „Je odtud překrásný výhled. Místo, které si abatyše kláštera vybrala pro umístění svých objektů, vévodí celému kraji.“

Horní zámek byl postaven nejspíš v první polovině 18. století. Není úplně jasné, kdo ho postavil, ví se ale, že jeho možná nejvýznamnějším majitelem byl proslulý prvorepublikový nábytkář Bedřich Gerstel. Jeho dílem jsou vodní příkopy i venkovní bazén.

„Ve 30. letech už byl vyhřívaný. V okolních obcích se elektřina zaváděla v letech 1932 až 1934, nicméně tady měli vlastní zdroj elektrické energie,“ vysvětluje Hana Závorková.

Ačkoli po druhé světové válce se na zámku léčili zranění vojáci a od roku 1957 až do roku 2011 v něm sídlil domov pro seniory, rukopis Bedřicha Gerstela je v něm dosud zřetelně patrný. Najít se v něm dají vestavěné i precizně vyrobené skříně ze 30. let, ve kterých se dochovaly třeba i kovové háčky na oblečení.

„Koupelna by podle restaurátora možná mohla být osobní kaplí abatyše. Je to jedna z nejzachovalejších místností v objektu zámku. Jsou tam mramorové obklady i s původními doplňky,“ dodává Milan Dropka s tím, že oprava kaple a zámku bude hotová v první polovině příštího roku.

A.Rokosová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme