Stromy „mluví“ a prase je chytré a čistotné. I to se dozvíte na výstavě v zámku Kačina

6. květen 2018

Víte, že květiny, stromy i ryby umí mluvit? Jen spolu promlouvají jinak, než my lidé. Jak se dorozumívají, zjistíte na nové výstavě na zámku Kačina na Kutnohorsku.

Na výstavě se prostřednictvím videí seznámíte s jednotlivými typy chování hospodářských zvířat, pohyb a další životní projevy rostlin vám přiblíží časosběrné kamery. V části výstavy věnované rostlinám si můžete na vlastní kůži vyzkoušet, jak na dotyk člověka reaguje mimóza, netykavka nebo šťavel.

„Když se kácí les, tak se pokácí první strom a ten poslední už to také ví. Biologové se dohadují, zda stromy také cítí bolest. Shodují se, že pravděpodobně ne. Samozřejmě něco cítí, ale bolest v tom lidském smyslu slova asi ne. I když je to ještě oblast neprobádaná,“ říká kurátor výstavy Pavel Novák.

Výstava také ukazuje, že i zvířata „mluví“ určitými stabilními způsoby chování, v nichž se uplatňuje vedle hlasových projevů především řeč těla. „Většina lidí má doma psa, takže ví, že pes je učenlivý. Ale málokdo ví, že třeba takové prase je stejně učenlivé jako pes a dokonce je velmi čistotné. Takže říct, že je „špinavý jako prase“ je vlastně urážkou prasete,“ dodal kurátor.

Rostliny mají i vyvinuté sociální a obranné chování a dokonce i paměť. Cítí bolest, strach a naopak zažívají i libé pocity. Dokonce i „mluví“, tj. vydávají různé zvuky v pro člověka neslyšitelných, ale přístroji zaznamenatelných délkách zvukových vln.

Letošní novinkou na zámku Kačina je rozšíření provozní doby. Od května tam mají otevřeno také každé pondělí.

Rostliny umí mluvit, lidé to ale neslyší. Přístroje tyto zvuky dokážou zaznamenat
Výstavu Hlasy přírody - Jak mluví rostliny a zvířata - doplňují zvuky domácích zvířat i nočního lesa
Spustit audio