Student z Příbrami se chystá na Expedici Mars 2014

1. prosinec 2014

Vojtěch Ježek, čtrnáctiletý student tercie příbramského gymnázia, přemýšlí o tom, že by se mohl stát kosmonautem. Poprvé se do vesmíru podívá dokonce už na jaře příštího roku. I když půjde jen o simulovaný let, je cíl desetičlenné expedice jasný. Rudá planeta Mars. Raketa odstartuje z Evropského vesmírného střediska v Belgii.

„V Belgii bude víc trenažérů – například pro orientaci, když budeme vzhůru nohama v různých polohách, ale nevím, jestli si vyzkoušíme přímo i výstup na Mars, to se teprve uvidí,“ říká Vojtěch Ježek, který poletí na simulovaný let na Mars v rámci Expedice Mars 2014. Na rozdíl od skutečné cesty na Mars, jeho expedice potrvá jen tři dny – i když od ráno do večera.

V posádce budou kromě Vojty v roli astronauta ještě lékař, dokumentarista, inženýr a architekt. Ti všichni byli vybráni ze stovek adeptů. „V semifinále to bylo nejtěžší, testovali nás, jak jsme schopni spolupracovat,“ vzpomíná. Naopak mu vůbec nedělal problém trénink na gyroskopu, tj. na zařízení kde se astronaut otáčí nejen kolem své osy, ale je chvílemi i hlavou dolů.

V budoucnu by se chtěl současný student gymnázia spíš věnovat astrofyzice nebo kosmologii. Nedávno obsadil i třetí místo v republikovém kole astronomické olympiády. Kromě fyziky je ale jeho dalším koníčkem hudba, konkrétně housle. „Hraju na ně od pěti let, je to nástroj, který mě zaujal, prostě mě baví,“ dodal.

„Expedici Mars 2014 hodnotím velmi kladně,“ doplňuje Slávek Hrzal, předseda pořádající Dětské tiskové agentury a zároveň expediční admirál. „Do finále se dostaly děti, které mají opravdový zájem o vesmír a kosmonautiku. Nezbývá, než jim popřát, aby i jarní simulovaný let dopadl tak dobře, jako finále.“

V expediční raketě poletí kromě Vojtěcha Ježka z Příbrami ještě palubní inženýr Jan Jurica z Pardubic, expediční lékař Adam Stražovec z Brezna, dokumentaristka Klára Řepková z Bruntálu a planetární architekt Adrián Bartko ze Svitu. Ze Země je přitom budou jistit palubní inženýr Filip Sobotka z Písku, expediční lékařka Adéla Hajasová z Brna, planetární architekt Tomáš Taraba z Mělníku, astronom Marek Murin z Bratislavy a dokumentaristka Veronika Synková z Dolní Rožínky.

autoři: duch , von
Spustit audio