Studenti kutnohorského Gymnázia Jiřího Ortena si připomněli 160 let školy

25. říjen 2017

Studenti kutnohorského gymnázia Jiřího Ortena dnes vyměnili lavice ve třídách za ulice v historickém centru města. Škola vymyslela netradiční oslavu dvou svých kulatých výročí - 160 roků od založení gymnázia a 20ti let od otevření nové budovy. Do města vyšel kostýmovaný průvod studentů a profesorů. Účastnici na sobě měli různé oblečení podle toho, jaké si vylosovali období.

Studenti si vylosovali různá historická období, od Rakouska - Uherska, přes normalizaci, tzv. sametovou revoluci až po současnost. Přehlídku nejenom dobového oblečení připravili studenti i učitelé.

Akce připomněla výročí školy, ale měla i vzdělávací rozměr. Studenti si hravou formou připomněli informace o historii naší země. „Například jedna studentka, sekundánka, za mnou přiběhla, abych podepsal „Několik vět“. Myslím si, že by se v životě tohle dítě nedozvědělo, co to bylo Několik vět. Ale takhle autenticky si myslím, že si z historie odnese mnohem víc,“ dodal ředitel gymnázia Vladislav Slavíček.

S akcí byla také spojená soutěž pro studenty. Škola nakonec odměnila všechny účastníky. Studenti se mohou těšit na ředitelské volno, které jim o den prodlouží vánoční prázdniny.

Studenti v kostýmech u chrámu svaté Barbory
autor: Michal Trnka
Spustit audio