Studenti v Benešově se na cvičném hřišti učí údržbu golfového greenu

14. duben 2015

Střední zemědělská škola v Benešově dnes předala studentům do užívání nový areál praktické výuky. Stál 33 milionů korun a je jediným takovým uceleným areálem v zemi. Je v něm například i krytá jízdárna pro koně a cvičné golfové hřiště.

Stáje pro 22 koní, cvičné hřiště na golf. To je jenom část toho, co je v novém areálu praktické výuky při Střední zemědělské a vyšší odborné škole v Poměnicích nedaleko Benešova. Využívat ho budou studenti oborů jezdectví a chov koní a údržba golfových hřišť. „ Nejdřív jsme vybudovali vlastními silami „driving range“ (cvičné hřiště) a k tomu jsme vybudovali budovu školy, kde je učebna, zázemí pro učitele a také mechanizační dílna. Zázemí pro chov koní a jezdectví se skládá jednak z kryté a venkovní jízdárny a kruhovky,“ vyjmenovává ředitelka školy Ivana Dobešová.

„Rozhodně máme lepší přípravu jak na závody tak i líp se vzdělávat v jezdectví a i pro ty koně je to lepší zázemí,“ shodují se studentky oboru chov koní a jezdectví. „Je to hala o rozměrech 30x70 metrů, máme tu jemný říční písek společně s nařezanou textilií, která je ideální pro výcvik koní,“ dodává učitel odborného výcviku Jakub Fukal.

Vedle jezdecké haly našel zázemí obor green keeper (údržba golfových hřišť). V rámci celého projektu získala škola čtrnáct nových strojů na údržbu hřišť. „Green musí být posekaný velice přesně, nesmí tam být žádné vlnky, aby se míček nezarážel,“ vysvětlil učitel odborného výcviku Jakub Libra. Proto studenti potřebují cvičné hřiště a musí se také naučit hrát golf. Jedině tak prý hru pochopí, aby mohli být dobrými „green keepery“.

autor: haj
Spustit audio