Těstoviny, cukr i přesnídávky vkládali lidé do speciálního vozíku, aby pomohli

12. listopad 2017

Národní potravinová sbírka pomáhá seniorům, matkám samoživitelkám, lidem bez domova a dalším, kterým nezbývají peníze na jídlo. Ve středních Čechách se do ní v sobotu zapojilo 88 obchodů. V celé republice pak 750 prodejen s potravinami a drogerií.

Kolínka, mouka, cukr nebo rýže postupně plnily košíky supermarketu ve Vlašimi. Základní potraviny později skončí v národní potravinové bance, ze které je dobrovolníci budou rozvážet potřebným.

„Slyšela jsem o tom jen málo, ale přispěli jsme. Je to přece na dobrou věc,″ řekla zákaznice Pavlína, která dobrovolníkům předala celý balík cukru. Další mladá žena přidala těstoviny, rýži, maso v konzervě nebo přesnídávky pro děti. „Sama jsem podobnou situací prošla, tak vím, jaké to je, když člověk nemá na jídlo,″ vysvětlila.

Někteří lidé si pro potraviny přijdou sami do místní charity. „K nám přicházejí potřební na základě ověření města a úřadu práce a my jim poskytujeme jak potraviny, tak oblečení,″ uvedla pracovnice charity Radka Kuželová. Klienty mají nejen z města, ale i z okolí.

„Jsou to lidé, kteří přijdou o práci, nebo jsou odkázáni na sociální dávku, která nepřijde nebo má zpoždění. Samoživitelky, kterým jejich bývalí partneři neplatí výživné,″ doplňuje.

autor: haj
Spustit audio