Tipy na víkend: výlety do historie, za zkamenělinami i pozorováním ptáků

19. říjen 2017

Den architektury, výlov rybníka i Festiválek přírodních sportů. Víkend ve středních Čechách nabízí tradičně řadu zajímavých akcí pro děti i dospělé.

Už v pátek začíná dvoudenní výlov Semovického rybníka nedaleko Bystřice u Benešova. Zátahy jsou od 7 hodin ráno. Loví se tradičním způsobem a akce je spojená s ukázkou rybářského řemesla a dovedností. Na hrázi se vylovené ryby budou i prodávat.

Hrad Český Šternberk končí sezonu Putováním šternberskou historií. Dvanáctý ročník hraných kostýmovaných prohlídek z historie hradu a rodu Sternbergů se koná celý víkend. Nejvíc scének je z období první republiky a čerpají ze vzpomínek na dětství současného majitele hradu. Účastníci putování zavítají i do dalekého středověku v období vlády Ladislava Pohrobka. Prohlídky se konají od 9 hodin každých 15 minut, poslední návštěvníci na ni vyrazí ve čtvrt na pět odpoledne.

V Jesenici na Rakovnicku se o víkendu koná 18. Festiválek přírodních sportů. V sobotu v 11 hodin odstartuje z autokempu závod horských kol Jesenický surovec. Současně budou probíhat turistické pochody a v 10 hodin začíná i komentovaná vycházka s názvem „Zde tichne píseň má". Znalec regionu a publicista Roman Hartl zájemce zavede do Svatohubertských lesů za poezií Jaroslava Vrchlického, pověstmi, památkami a pytláckými příhodami. Od 16.45 se v místním kulturním domě na náměstí Míru konají zajímavé přednášky.

Velký rybník u Jesenice

Mezinárodní den archeologie si připomenou v Keltském oppidu Závist v Dolních Břežanech. Od 14 hodin zájemci poznají, jak žili Keltové na Závisti, v 15:30 je připraveno klání keltských válečníků neboli keltsko-římská bitva a až do 17 hodiny na návštěvníky čekají ukázky netradičních starověkých řemesel a tématické workshopy pro děti i dospělé.

Den v době kamenné prožijí v sobotu také Roztokách u Prahy. Archeologové středočeského muzea nabídnou v zámeckém areálu od 10 do 18 hodin napínavý pohled do pravěku. Ve čtyřech tematických dílnách si malí i velcí návštěvníci zkusí některé dovednosti našich pradávných předků, například jak se mlelo obilí, zdobila keramika nebo vyráběly nástroje. Dozví se, co prozradí o člověku lidské kosti. Dobrou náladu pozvednou hudební ukázky na pravěké nástroje, luštění šifer a také drobné odměny.

Pro milovníky a znalce hub je připravena přednáška mykologa Jaroslava Malého, která se koná v sobotu od 17:30 v prostorách Městského úřadu v Liběchově. Posluchači se dozvědí nejnovější informace a poznatky o bedlách a dalších potenciálně nebezpečných houbách. A kdo má chuť, může přinést houby k určení.

Bedla vysoká

Muzeum Českého krasu pořádá v neděli tradiční podzimní geologickou exkurzi. Cesta povede do okolí Rejkovic, kde navštívíte několik nalezišť zkamenělin a seznámíte se s geologickým vývojem oblasti. Můžete najít krásné trilobity pocházející z nejstaršího období prvohor – kambria. Sraz je v Rejkovicích u vlakového nádraží v půl desáté dopoledne.

V Říčanech se koná ornitologická vycházka. Sraz je v neděli ve 14 hodin u restaurace na Marvánku. Na programu je pozorování ptáků v polích, jak hledají potravu v keřích nebo v úhorech. Účastníci zjistí, jestli už přiletěly kvíčaly a zkusí vypátrat stehlíky na bodlácích. Poznávat se budou i podzimních plody. Součástí bude kroužkování ptáků a povídání o tom, co sypat ptákům do krmítka v zimě. Vycházku povede Alena Klvaňová, ale pouze za předpokladu, že nebude pršet.

Spustit audio