Tipy na víkend: za stříbrňáky do Kutné Hory, na pivo do Velké Dobré

23. červen 2018

Kutná Hora se po roce opět vrací do období gotiky, po celý víkend propadne královskému stříbření. Zámek Veltrusy provoní růže. Návštěvníci můžou ze sta druhů téhle květiny vybrat tu nejkrásnější. V Klučenicích na Příbramsku oslavují 130. výročí založení sboru místních hasičů. Slavnosti ve Velké Dobré na Kladensku zvou na ochutnávku klasických piv i speciálů.

Lesní divadlo v Řevnicích láká na sobotní zážitkovou akci s Nordic Walking. Naučíte se správný krok a techniku chůze s holemi a navíc – protože je celý den benefiční – pomůžete zrakově postiženým. Severskou chůzi doporučují lékaři pro lepší dýchání, zdravé srdce a cévy, držení těla, zlepšení vytrvalosti, stability, rovnováhy a tělesné zdatnosti obecně. Věnovat se vám budou zkušení instruktoři a registrace začínají v 9:00, do lesa se vyjde v 11:00. Hole se dají půjčit na místě.

Příznivci sportu by v sobotu neměli chybět na Memoriálu Františka Jandy – Suka, který jako první Čech získal v roce 1900 olympijskou medaili. Koná se na fotbalovém hřišti v Postřižíně na Mělnicku a nepůjde jenom o hod diskem. Moderní pětiboj představí oddíl této disciplíny z Kralup nad Vltavou. Akce začíná v 11 hodin dopoledne a předvede ukázky šermu a střelby na terč z laserové i obyčejné pistole. Součástí akce bude odhalení pamětní desky postřižínskému rodákovi a koncert kapel Zrní a Crossband.

Logo

Začíná dvoudenní Královské stříbření Kutné Hory. V 10 hodin se u chrámu svaté Barbory sejdou průvody rychtáře, krále, měšťané i horníci a v 11:30 společně vyrazí do Vlašského dvora. Od 13 hodin se koná rytířský turnaj na kolbišti na nádvoří Jezuitské koleje. Po 15 hodině se před chrámem sv. Panny Barbory uskuteční soud, při kterém obvinění můžou propadnout katu. Program ve 21:30 ukončí magická dvorská slavnost s pochodňovým průvodem od Vlašské koleje ke chrámu.

Na 13. ročník Mníšeckého festivalu vína zve klub přátel dobrého vína Káji Maříka v Divadélku K v Mníšku pod Brdy. Už od 11:30 se můžete těšit na česká i moravská vína z vyhlášených vinařství, ale také vzorky ze světových vinic, například portugalské, kalifornské, francouzské, rakouské i jihoafrické. Hudební doprovod obstarají muzikanti z Melody Swing Ostrov.

Sklenička, víno, ochutnávka vín (ilustrační foto)

V Klučenicích na Příbramsku oslavují 130. výročí založení sboru místních hasičů. Kromě položení věnce k pomníku padlým se budou předávat vyznamenání členům, bude se křtít nové zásahové vozidlo a těšit se můžete na ukázky historických, malých a profesionálních hasičů.

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy pořádá v sobotu vernisáž k 25. ročníku výstavy Letní keramická plastika. Od 16 hodin se vydáte na procházku zámeckým areálem s instalacemi děl z porcelánu a keramiky. Práci zhruba třiceti uvidíte do 4. listopadu.

Na pivní slavnosti se můžete vypravit do Velké Dobré na Kladensku. Sedmý ročník festivalu nabízí produkty skoro třiceti pivovarů a minipivovarů nejen ze Středočeského kraje. K tomu se přidají stánky s občerstvením regionálních prodejců. Děti si užijí atrakce nebo malování na obličej a všechny účastníky potěší živá hudební produkce.

Slavnosti svijanského piva

Muzeum lidových staveb v Kouřimi hostí Svatojánskou noc. Od 19 hodin do půlnoci uvidíte národopisný pořad ke svátku sv. Jana Křtitele. Hudbou a tancem se uctí tradice, pálením svatojánského ohně zaženou draci a nesmí se zapomenout ani na kouzelné byliny. Večer vyvrcholí vystoupením národopisného souboru Kohoutek a koncertem písničkáře a harmonikáře Václava Koubka.

Zámek Veltrusy nabízí o víkendu Slavnost růží. V zámecké oranžerii najdete asi stovku květin nejen z českých sadů, ale také od jednotlivců. A o víkendu je otevřeno každý den od 10 – 17 hodin. Na místě bude i tržiště, živá hudba, divadlo, dílny a hlasování o nejkrásnější růži.

V Buštěhradě v neděli znovu otevírají naučnou stezku se 34 zastaveními mapujícími historické budovy a místa města. Odhalení slavnostního panelu a otevření stezky je plánováno ve 14:00. Pak se vyrazí na procházku stezkou po zastavení 1–18 – tedy od Starého hradu až ke kostelu Povýšení sv. Kříže v Buštěhradě. V 15:30 vystoupí u kostela pěvěcký sbor Byzantion. V 16:30 se půjde dál po zastaveních 19–34 – tedy od pivovaru až k muzeu Oty Pavla, kde proběhne prohlídka s výkladem.

Ota Pavel po buštěhradských ulicích běhal už jako kluk

V neděli můžete vyrazit na Jahodobraní v Benicích na Benešovsku. Od 11 do 16 hodin ho pořádá Barokní statek Favory a připravené jsou ochutnávky čerstvých jahod i jahodových dobrot, recepty, sazenice i povídání o historii jahodářství v Čechách. Podávat se bude třeba jahodový knedlík sypaný okrouhlickým tvarohem. Doprovodný program bude doplněn o ukázku drezurní čtverylky s hudebním doprovodem a ukázku sportovní zápřeže v "benické areně".

Muzeum T. G. Masaryka v Rakovníku zorganizovalo 4. ročník mezinárodního varhanního festivalu. V neděli Varhanní léto pokračuje v kostele sv. Petra a Pavla v Jesenici. Od 19:30 tam zahraje Bernhard Prammer.

Spustit audio