Tornádo nebo tromba? Meteorologové prověřují vzdušný úkaz na Příbramsku

11. červen 2018

Nad Příbramskem se v neděli dopoledne prohnal vzdušný vír. Meteorologové teď zjišťují, jestli šlo o tornádo, nebo spíš o trombu. Záleží na tom, jestli se vír dotkl země, nebo ne. Pracovníci hydrometeorologického ústavu vyhodnocují fotografie víru a chystají se taky prozkoumat místo, kde se objevil.

Podle meteorologa Radka Tomšů šlo nejspíš o trombu, která nezpůsobila žádné škody. „Zatím z fotografií, které se sešly, nejsou informace o tom, že by se vyskytly nějaké škody. Většinou byly fotografie pořizovány z dálky. Je pravda, že byl velmi fotogenický, ale o škodách zatím nemáme žádné informace,“ popisuje pro Radiožurnál meteorolog.

Typ úkazu může podle Petry Sýkorové z Českého hydrometeorologického ústavu potvrdit terénní průzkum, a to například podle toho, jak jsou stromy zlámané či vyvrácené. Zatím ovšem není jasné, zda se bude ústav úkazem na Příbramsku zabývat.

„Z fotografií vypadal vír jako tornádo. Po bližším průzkumu jsme zjistili i přesné místo výskytu, které bylo na hranicích s vojenským újezdem Brdy, přesněji obec Drahlín severozápadně od Příbrami,“ sdělili na facebooku členové CTRA.

Uvedli, že na základě snímků a svědků se zřejmě daný úkaz nedotkl země. „Jednalo se tedy o krásný majestátní cold air funnel cloud neboli trombu,“ doplnili.

Vzdušné víry, které se nedotknou země, se v Česku objevují několikrát do roka. Letos se už vyskytly třeba na Litoměřicku nebo na jižní Moravě. Tornáda, která na zem dosáhnou, jsou v Česku vzácnější a nemusejí se objevit každý rok.

autor: Jakub Horáček | zdroj: ČTK
Spustit audio