Tramvaj jako iPhone? Studenti UMPRUM navrhovali nový design vozů

21. únor 2016

Studenti průmyslového designu UMPRUM navrhli pro pražské tramvaje Škoda 15T jiné kabáty. Současné červené pruhy a nevkusný tvar se podle nich do historického města nehodí.

Původně byla podnětem k semestrální studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové nevhodně tvarovaná a klouzající sedačka z překližky, které jsou součástí v posledních tramvají Škoda 15T.

„Pak jsme k tomu přidali ještě úkol navrhnout design tramvaje, která by měla po Praze jezdit," vzpomíná vedoucí ateliéru průmyslového designu na UMPRUM Ivan Dlabač. Výsledek? Studenti se svou prací jasně vymezili proti mohutnosti a výšce tramvaje Škoda 15T, kterou navrhnul Patrik Kotas.

„Patrik Kotas je architekt, ale ne úplně dobrý designér. Dát takovou zakázku někomu, kdo není profík není dobře,″ myslí si Dlabač. Dopravní podnik a výrobce tramvají si prý měli lépe rozmyslet, jakými vozy zahltí tak krásné město, jakým Praha je.

Raději černé jako noc, říká pedagog

„Kroutím hlavou, jak hloupě je celý tvar postavený a jak se to teď snaží dohánět různými prvky a barvami. Místo toho, aby to vozu pomohlo, je to ještě nesmyslnější. Asi nejvíc by tomu pomohlo, kdyby ji udělali černou jako noc, pak by se v ní všechny ty detaily snad ztratily. Tím by to bylo natolik výrazné a ulítlé, že by to začalo být zajímavé,″ nešetří kritikou Ivan Dlabač.

Návrh studentů průmyslového designu na tvář pražské tramvaje.

Technický ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Jan Šurovský říká, že design tramvají 15T vychází z otevřené soutěže. Loni pozměněný vzhled s výrazným žlutým čelem a diodami zlepšuje viditelnost vozu a na dopravní podnik k tomu žádné výtky od cestujících nechodí.

Podle studentů Vysoké školy umělecko průmyslové by Praze nejlépe slušely tramvaje jednoduchých tvarů, které měla třeba i legendární T3. Vycházel z ní i student 4. ročníku Tomáš Chludil.

Návrh designu pražské tramvaje od studenta Tomáše Chludila.

„Tohle je moje výtvarná vize, jakou tramvaj bychom si do Prahy přáli. Trochu jsem se u ní inspiroval minulostí,″ říká Chludil.

Na Facebooku kdosi jeho návrh přirovnal k iPhonu.

autor: pek
Spustit audio