Třetí pruh pro předjíždění. Zvýší plynulost dopravy nebo představuje zbytečné riziko?

17. srpen 2017

Na jedenácti úsecích silnic 1. tříd možná ubude kolon a taky dopravních nehod. Alespoň to slibuje rozšíření stávající kapacity přetížených silnic - a to o třetí pruh. Jedná se o takzvané uspořádání dva plus jedna, kdy jsou jízdní pruhy od sebe oddělené plastovými sloupky. Ne všichni si ale myslí, že jsou pro řidiče bezpečné. Na rozšíření silnic o třetí pruhy se řidiči můžou těšit na některých místech Středočeského a Ústeckého kraje, nebo taky na Liberecku a Českobudějovicku, informoval Radiožurnál.

„Je to skutečně dopravní režim, který má napomoci plynulosti a především bezpečnosti provozu na těchto mimořádně vytížených trasách silnic prvních tříd,“ odmítá mluvčí ŘSD Jan Rýdl spekulace, že by takové stavby nahrazovaly dálnice.

„Je to spíše optická zábrana, není to zábrana na přejetí do protisměru. To by byla například svodidla, nebo nějaký betonový blok. Když někdo náhodou nezvládne řízení, tak přejede do protisměru a může se stát vážná dopravní nehoda, právě kvůli tomu, že tam chybí ta pevná zábrana,“ pochybuje Jan Vomáčka z Ústředního Automotoklubu.

V tom se ale pohled ÚAMK s Ředistelstvím silnic a dálnic výrazně liší, jak říká jeho mluvčí Jan Rýdl. Podle něj ustupuje celá Evropa co nejrychleji od lanových svodidel, která především pro motorkáře a menší auta představují bezpečností riziko.

„Balisety jsou naprosto optimální řešení, protože se tím jasně oddělují jednotlivé směry, ale není to zároveň vystavení dodatečného nebezpečí nebo překážky,“ dodává.

Takto rozšířená vozovka už je řidičům k dispozici na silnici tři mezi Mirošovicemi a Benešovem a podle tiskové mluvčí benešovské policie Evy Stulíkové se tam řidičům velmi ulevilo.

„Od doby, kdy byly tyto jízdní pruhy zavedeny, nám výrazně klesl počet dopravních nehod, a to zejména těch s vážnými následky. Tím, že rychleji jedoucí vozidla mohou předjíždět ta pomalejší, zmenšily se také kolony a doprava je plynulejší,“ popisuje.

Třetí pruh už se buduje na několika silnicích na Liberecku. Další úsek se připravuje na silnici tři kolem Benešova, taky na devítce mezi Zdiby a Líbeznicemi a dočkají se i řidiči na silnici 12 mezi Úvaly a Kolínem. Podle ŘSD letošní rozšiřování vozovek zatím stálo 75 milionů korun.

autor: per
Spustit audio