Turisté procházejí na Pražský hrad rámy, fronty se prodloužily

U bočního vchodu na Pražský hrad z Hradčanského náměstí byly dnes kvůli kontrolám nainstalovány dva bezpečnostní rámy. Turisté na vstup čekají delší dobu. Fronta kolem 11 hodin dopoledne sahala zhruba do poloviny Hradčanského náměstí. Mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček očekává, že se situace během několika dnů zklidní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní rámy u bočního vchodu na Pražský hrad z Hradčanského náměstí

Bezpečnostní rámy u bočního vchodu na Pražský hrad z Hradčanského náměstí | Zdroj: ČTK

Bezpečnostní kontroly při vstupu na Pražský hrad se objevily na začátku srpna. Příchozím vojáci a policisté kontrolují například batohy. Pražský hrad označuje kontroly za namátkové a zaměřené především na to, aby do areálu Hradu nemohly být proneseny například větší zbraně. Podle zástupců Pražského hradu kvůli bezpečnosti turistů.

Zejména v prvních dnech se u některých vstupů tvořily dlouhé fronty, situace se postupně uklidnila. Koncem minulého týdne museli turisté čekat delší dobu především dopoledne. Podle Ovčáčka byla maximální čekací doba 27 minut.

Kontroly kritizovali třeba zástupci turistického ruchu nebo někteří bezpečnostní experti. Poukazovali třeba na jejich údajnou zbytečnost či nedostatečnost, když se novinářům do areálu podařilo pronést malé zbraně.

Ovčáček již minulý týden řekl, že časem budou u vstupů postaveny stříšky proti nepřízni počasí a výhledově i bezpečnostní rámy. Dva byly u bočního vchodu z Hradčanského náměstí umístěny již dnes. "Je to zkušební provoz a naším cílem je upravit ten tok, aby nedocházelo ke zbytečným prodlevám," řekl.

"Samozřejmě, přiznávám, v prvopočátku, když je zaveden nový technický prostředek typu rámu, tak může docházet k většímu zdržení," dodal s tím, že dobu prodloužení front odhaduje na několik dnů či týden.

Opatření se mají podle Ovčáčka postupně zpřesňovat a upravovat. Zda budou rámy zavedeny i třeba u vstupu z Prašného mostu, nechtěl z bezpečnostních důvodů komentovat.

Schwarzenberg: Hrad je uzavřenější než za Husáka

V blízké době budou čekat turisty také kontroly v bezpečnostních rámech při vstupu do svatovítské katedrály. Opatření, které Hrad chystá již několik měsíců, umožní podle Ovčáčka plynulejší průchod.

Stále důkladnější kontroly při vstupu na Hrad kritizuje někdejší kancléř Karel Schwarzenberg. "Pražský hrad je uzavřenější než za Gustava Husáka," uvedl jeden z nejbližších spolupracovníků prezidenta Václava Havla. Podotkl, že Hrad se mění v policejní sídlo, přitom podle jeho názoru nelze z prvního, druhého ani třetího nádvoří prezidenta ohrozit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme