U nás je úspěch trestný čin, říká Jaroslav Starka. S Příbramí chce za rok postoupit zpátky do 1. ligy

24. květen 2017

Jaroslav Starka, prezident 1. FK Příbram, rozhodně z vedení klubu odcházet nechce a pokusí se, aby se hned příští rok jeho tým vrátil do nejvyšší soutěže. Věří také, že se mu podaří sehnat dostatek peněz na pokračující práci s mládeží.

Jak prožíváte sestup vašeho týmu?
„Už je to za mnou. Je to pryč. Nemá cenu nad tím brečet, když jsme to takhle zkazili sami. Mohli jsme se zachránit. Bohužel jsem to nedokázal. Teď žiju tím, co bude dál. Nemyslím na to, co bylo v lize. Myslím na to, co bude v druhé lize."

Nemohly za sestup také chyby vedení?
„Určitě to byly také chyby, které jsem udělal i já. Dneska když to beru zpětně, těch chyb bylo samozřejmě víc. Měl jsem podržet některé hráče, např. Martina Filla, který dneska hraje výborně v Teplicích. To ale bylo. Teď musíme žít z toho, co bude."

Bude mít Příbram na to, aby se hned vrátila do první ligy?
„To nejsem schopen říct. Sledoval jsem pár zápasů druhé ligy. Je to náročná a těžká soutěž. Hodně se jezdí na Moravu, takže to nebude nic levného. Mužstvo v zásadě, i když přijde o nějaký dva, tři nejlepší hráče tak musí vychovat jiný. Budeme dělat všechno proto, abychom hned další rok postoupili zpátky."

Jednáte se stávajícími hráči o jejich setrvání?
„Jednám každý den od rána. Řada hráčů i lidí u nás v klubu bude končit nebo půjdou jinam. Samozřejmě tam budou nějaká úsporná opatření. Změny nás čekají, o nich se jedná. Kdo půjde, půjde."

Už víte, kolik hráčů odejde?
„Nějakou představu mám. Určitě teď budeme sázet víc na vlastní odchovance. Z těch co si myslím, že budou chtít odejít, to bude Tomáš Pilík. O toho bude zájem. Může to být Jan Rezek, výborný fotbalista. Uvidíme ty dva. My nemůžeme hrát jenom se svými odchovancemi. Potřebujeme nějaký starší hráče, zkušenější. Pro nás byli tyhle lidi, golman Hruška, stoper Jiránek plus Honza Rezek a Tomáš Pilík, stěžejní hráči. Když nám aspoň dva zůstanou, budu spokojený. Musíme to vhodně doplnit ze svých zdrojů. Zkusíme někoho přivést a hned se vrátit."

Začali už jste hledat posily?
„Já myslím, že je ještě brzo. Dřív jste mohl přivést hráče ze Sparty, Slavie. Dneska je ta situace jiná, protože tam jsou jiný hráči. Říkám, že mají jiný příjmy. Všechno je prostě jinak. Kluci se k tomu fotbalu taky chovají jinak. Dřív jsem měl tu kabinu, jak říkám, plnou problémových lidí, ať to byl Rudolf Otepka, Marek Kulič, David Nehoda. Když šli na hřiště tak chtěli vyhrát. To bylo úplně jiný mužstvo, jiná doba. Dneska je potíž, že některý ty mladí kluci si myslí, že na tu ligu mají suverénně."

Budou se změny týkat i realizačního týmu nebo vedení?
„Určité změny budou a budou se týkat všech v klubu."

Jak se shání peníze na druhou ligu?
„Bude to složitý. Město nás nepodporuje skoro vůbec. Dali nám 3 miliony 750 korun na mládež, a to jim musím poděkovat. Ale je mi smutno jak se k tomu fotbalu chovají a celkově ke sportu. Spolupráce s radnicí není úplně optimální.

Nebude jednání s radnicí ještě horší po sestupu?
„Nejsem schopen říct. Musel byste se zeptat těch pánů konšelů, který tam sedí. Moc nemám chuť s nimi jednat. Když někdo nemá argumenty a bere peníze, jak říkám, dětem na sport tak to dělá jenom duševní invalida. To si o nich myslí já."

Pokud jde o sponzory, přijde také exodus?
„Určitě nás opustí ti, kteří k vám nemají kdo ví jaký vztah. Věřím tomu, že těch místních, menších sponzorů moc neodejde. Jsem o tom přesvědčen. Uvidíme, co bude dál.

Kolik peněz dáváte do fotbalu z vlastních zdrojů?
„Určitě spousta peněz za těch 30 let do fotbalu odteklo zvlášť z vlastních zdrojů. Nemá už cenu to počítat. To bych nemohl doma ani vyslovit. Nekoupil jsem domů bazén ale útočníka. Takhle to prostě bylo. Ničeho co jsem udělal, nelituji. Neuvažuji o tom, co jsem udělal špatně. Teď přemýšlím, co udělám dobře."

Vy sám jste neuvažoval o odchodu z klubu?
„Nemůžu říct, že jsem neuvažoval. Spadli jsme z ligy, chtěl bych hrát o postup zpátky. Kvůli věku by toho člověk asi měl nechat a mít pokoj. Užívat si už skoro důchodu. Když ale vidím děti trénovat, třeba i 200, tak je mi to kvůli nim líto. Kvůli dětem si myslím, že bych toho neměl nechat."

Je to tak, že bez Jaroslava Starky by fotbal v Příbrami nebyl?
„Je to moje práce. Mám ji rád. Žijete v Čechách, takže když se na to dneska vykašlu tak se to hodně omezí nebo zruší. A pak vám většina lidí stejně řekne, že Stárka všechno zkazil. Já jsem na tu práci, co jsme tu dělali na koleni, hrdý. Vychovali jsme řadu reprezentantů a řadu ligových hráčů, kteří teď běhají v řadě lepších ligových klubech. Na ty trenéry mládeže jsem pyšný. Musím zmínit Tondu Baráka, který tady dělal přes 20 let. Musíme zkusit pracovat dál. Ono se uvidí."

Mám na mysli spíš to, že kdybyste nebyl v Příbrami tak by nemusela být ani druhá liga.
„Třeba by se našel někdo jiný, kdo by to chtěl dělat. Ale o tom silně pochybuju, protože zas tolik lidí se do toho fotbalu nehrne. Dobře to vypadá, když to děláte. Když máte každý měsíc vytáhnout peníze na výplaty, to už je pak horší. Myslím si, že bez toho Stárky by ten fotbal měl problém veliký."

Spousta fanoušků měla z vašeho sestupu až škodolibou radost. Jak vy vnímáte určitou averzi k Příbrami?
„Žijete v Čechách. U nás je úspěch trestný čin. Tohle malý město bylo v lize dvacet let s přestávkami. Když sem jely týmy, nikdy to neměly lehký. Další jsou taky novináři, kteří tvoří jakousi legendu, která už s vámi jde, a vy se jí nezbavíte. Takovým příkladem je naše poslední utkání v Jablonci, kde jsme vyhráli 4:2. Většina novinářů tohle naše vítězství zpochybnila. Kdyby se některým dalším zápasům věnovala stejná pozornost jako nám ty by lidi byli překvapení. Někteří také psali, že jsme se drželi jen díky přízni rozhodčí. Já si nikdy nestěžuju na rozhodčí. Jsou to lidi, kteří jsou omylní. Musím zaznamenat, že v posledních ročnících spíš udělali víc chyb proti než pro nás. O tom ale nemluvím, to si každý může přehrát. Mám to na CD doložený. Nestěžuju si a neútočím na nikoho. A samozřejmě diskuzím na sociálních sítí se člověk neubrání. Mně osobně je to ale jedno."

autor: jsu
Spustit audio