U záchranářů budou sloužit i darovaní plyšáci. Pomohou dětem uklidnit se a komunikovat

Sbírka hraček pro dětské pacienty ještě neskončila, ale už teď je nevídaně úspěšná - lidé nosí tisícovky věcí. Plyšáky se rozhodla sbírat Praha 7, na kterou se obrátili místní hasiči. Při nehodách a úrazech potřebují spolu se záchranáři děti uklidnit a odvést pozornost od nepříjemného šoku. Slouží jim k tomu právě hračky, které ale často chybí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plyšáky se rozhodla sbírat Praha 7, na kterou se obrátili místní hasiči.

Plyšáky se rozhodla sbírat Praha 7, na kterou se obrátili místní hasiči. | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

V kanceláři starosty zvoleného za hnutí „Praha 7 sobě" Jana Čižinského je teď možná několik stovek pytlů s hračkami.

„V mé kanceláři už jsou vidět dílčí výsledky naší sbírky plyšáků pro hasiče a záchranáře. Často sem přijíždí lidé s plným autem," popisoval Čižinský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé darují záchranářům hračky. Téma připravila Veronika Hlaváčová.

„Takové množství jsme nečekali. Pokud to takhle bude pokračovat, nevejdu se do kanceláře. Výzva měla ohromný ohlas. Sbírka bude končit 10. prosince," řekl starosta.

„Hračky průběžně třídíme. Ty skoro nové dáme vyčistit. Doufáme, že to udělá někomu radost,“ vysvětloval.

Pražští hasiči a záchranáři lidi prosí, aby hračky nenosili přímo na jejich stanice. Plyšáky nemůžou podle hygienických pravidel přijmout bez certifikátu o vyčištění.

Jsou až děsivě realistické. V muzeu v Troskovicích mají 2000 panenek

Číst článek

Zkušenosti s hračkami v sanitce má třeba zdravotnický záchranář Norbert Bidrman z Prahy. Zmírní podle něj šok z nepříjemného zážitku, ať už autonehody nebo úrazu.

„Těch situací je samozřejmě mnoho. Například nedávno pokousal pes dítě. Potřebovali jsme ho uklidnit, měl pokousané ručičky. Dali jsme mu plyšáčka a ono s námi začalo potom spolupracovat," vyprávěl záchranář.

Plyšák jako komunikační pomůcka

Nejmenší děti ukazují na hračkách, kde je co bolí. Starší se uklidní. „Kdykoli se hodí taková hračka. V případě, že k dítěti najednou přiběhne parta lidí, kteří jsou jinak oblečení, tak ho to uvádí do stresu. Hledáme jakýkoli komunikační prostředek, abychom to dítě získali na svou stranu," vysvětloval Bidrman.

Někteří hasiči vozí v omezeném množství své žluté plyšové dráčky. Některé sanitky pak mají plyšové postavičky Kryštůfky záchranáře.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme