Úklid Česka, výstavy i divadlo nabízí víkend ve středních Čechách

7. duben 2018

Příjemné počasí láká v těchto dnech hglavně na výlety do přírody. Muzea, divadla i další kulturní zařízení v kraji ale nabízejí další tipy, jak si užít víkend.

Kdo chce udělat něco pro přírodu, může se v sobotu zapojit do akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Společně se půjde uklízet černá skládka v Hořovicích. Sraz je v 9 hodin dopoledne před areálem Weber mlýn. Vezměte si s sebou pracovní rukavice, pevnou obuv a dobrou náladu. Po akci jsou zajištěné špekáčky na opékání. A uklízí se i v Lysé nad Labem nebo v Ladově kraji – sraz je v Kamenici. A uklízí se i na dalších místech kraje. Podrobnosti najdete na webu uklidmecesko.cz

V sobotu se slavnostně otevírá naučná stezka Jílovské zlaté doly a účastníci slavnostního otevření vstup do štol sv. Josefa a sv. Antonína Paduánského zdarma! Stezka je přístupná celý rok a vede většinou po polních cestách. Má dvě trasy, z toho jednu okružní. První měří 4,5 km a druhá 5 km.

V sobotu se otevírá Army muzeum ve Zdicích u Berouna. Česká vás prohlídka muzea s rozšířeným výkladem a expozice doplněná o exponáty ze soukromých sbírek. Z techniky můžete vidět legendární tank sovětské výroby z roku 1944 T 34, samohybnou houfnici nebo obrněný transportér americké armády z roku 1943. A v jednu odpoledne zahraje i kapela Zlatý orel. Muzeum bude otevřeno každou sobotu až do 28. října.

V Kutné Hoře začíná výstava Pavla Šmída s názvem Fragmenty paměti. Expozice navazuje na dlouhodobý tematický cyklus Pavla Šmída, ve kterém se autor zabývá vlivem a dopadem “velkých dějin“ na všední život i osud obyčejných lidí. Výstavu najdete v Galerii Středočeského kraje a potrvá až do 9. září.

Regionální muzeum v Jílovém u Prahy v neděli otevírá novou stálou expozici s názvem „Jílové v odlesku zlata“ Zaměřuje se na historii Jílového od 15. století a ukáže vývoj města i zdejší společnosti až do 20. století. Slavnostní vernisáž se koná mezi 14. a 16. hodinou.

Divadlo Spejbla a Hurvínka 5.5.2017

V Kolíně se v neděli můžete poprvé vydat na novou výstavu výtvarných prací, které vytvořili účastníci sympozia a výtvarné dílny, která se jmenovala „Kolínské roviny 2018“. Expozici najdete od 14 hodin v Galerii v zahradě – u základní umělecké školy v Kolíně.

A v Benešově v neděli přivítají jedny z nejoblíbenějších loutek u nás. Přijíždí totiž Divadlo Spejbla a Hurvínka a zahrají kus s názvem Hurvínkova cesta do Tramtárie. Dvojice včetně Máničky a Žeryka se díky pohádkové knížce dostane do zemi plné žíznivých květin, kde vládne protivná princezna Gerbera, se kterou to nebude jednoduché. A v benešovském kulturním domě se hraje od 16 hodin.

V městském divadle v Mladé Boleslavi v neděli hostuje Východočeské divadlo z Pardubic a přiváží hru s názvem Mohla to být hvězdná chvíle. Uvidíte kus o nikdy neuskutečněném setkání Johanna Sebastiana Bacha a Georga Friedricha Händela. Koncertní hra začíná v 18 hodin.

Spustit audio