UMED0BRY, RUKUNAT0. Značek na přání je 5470, řidiči za ně zaplatili 55 milionů

Registrační značku na přání má v Česku 5470 aut či motocyklů. Nejvíce jich úřady vydaly v Praze, nejméně v kraji Vysočina. Zájemci za ně zaplatili 55 milionů korun, uvedl Autoklub v tiskové zprávě. Odborníci očekávali, že zájem motoristů o značky s vlastním textem bude větší. Lidé o značky na přání mohou žádat od loňského ledna.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

SPZ na přání - na silnici potkáte i náčelníka

SPZ na přání - na silnici potkáte i náčelníka | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„Zpočátku se zdálo, že zájem o registrační značky bude větší. Napovídala tomu v průběhu loňského roku zveřejňované počty žádostí. Nakonec se ale tempo žádostí zpomalilo a tento rok se už zdaleka tolik nových originálních značek neobjeví," uvedl prezident Autoklubu Jan Šťovíček.

Loni úřady vydaly 4806 značek na přání. Ke konci letošního února jejich počet stoupl o 664 na 5470. Nejvíce značek se vydalo v Praze, a to 1405. Následoval Jihomoravský kraj se 777 a Středočeský kraj se 731 značkami. Naopak v Karlovarském kraji se vydalo 200 a na Vysočině 155 značek.

KRAK0N0S nebo MAM1B0D. O registrační značky na přání si za první rok požádalo 5200 lidí

Číst článek

Lidé na registračních značkách chtěli mít zpravidla křestní jména nebo jména firem, případně se snažili registrační značku ozvláštnit nějakým vtipem nebo přezdívkou typu "UME D0BRY" nebo "RUK UNAT0".

Vydání registračních značek s textem na přání se řídí několika pravidly. Lidé si nemohou nechat na tabulku vyrazit hanlivá slova nebo slova, která obsahují písmena G, CH, O, Q a W. Zákaz využití těchto snadno zaměnitelných písmen si podle ministerstva dopravy vyžádala dopravní policie.

Registrační značky na jedno auto stojí 10 000 korun, tento správní poplatek patří obci, ve které byla značka registrována.

SPZ na přání využívají podnikatelé i jako reklamu | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

SPZ na přání má i městský úřad v Králíkách | Foto: město Králíky

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme