Unikátní záběry procesu se Slánským ležely desítky let v Panenských Břežanech

22. březen 2018

Desítky let schovávané filmové a zvukové materiály z politických procesů z 50. let představil Národní filmový archiv. Objevili je nedávno insolvenční správci v opuštěné budově zkrachovalé továrny ve středočeských Panenských Břežanech.

Negativy obrazu a zvuku, magnetofonové pásky nebo přefocené kopie archivních dokumentů ÚV KSČ - to všechno ukrývala dvacítka beden - teprve nedávno náhodou objevených. Jak řekl ve vysílání Českému rozhlasu ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant, podle popisu se jedná o materiály právě ze soudního procesu s Rudolfem Slánským z roku 1952.

„Netušila jsem vůbec nic. Přečetla jsem si jen nápis na těch plechovkách. Prvotně mě to vůbec nenapadlo,“ poznamenala insolvenční správkyně Barbora Novotná Opltová.

„Stáli jsme pak asi 15 minut s kolegou a dívali se na sebe. Vůbec nám nebylo jasné, na co se díváme. Otevřeli jsme další a další bedny a začínal nám běhat mráz po zádech,“ říká.

„Materiály jsou docela dobře popsané právě proto, že zřejmě mělo dojít ke vzniku nějakého ideologického filmu o procesu se Slánským,“ domnívá se Bregant. Bedny obsahovaly taky zvukové nahrávky, které by mohly doplnit chybějící části z procesu se Slánským, které nedávno získal i Český rozhlas.

„Tyhle nahrávky, předpokládám, pokud je to skutečně z toho procesu, by mohly být čisté přímo z těch mikrofonů, do kterých mluvili obžalovaní ,“ říká Miloslav Turek z rozhlasového archivu.

Kauza Slánský byla vykonstruovaným politickým procesem na nátlak Stalina v roce 1952. Výsledek - 11 rozsudků smrti, tři lidé byli odsouzeni na doživotí.

autor: ela
Spustit audio