Ústavní soud odmítl zahrnout osm milionů zabavených Rathovi do pozůstalosti jeho otce

28. červen 2017

Ústavní soud odmítl stížnost správce pozůstalosti po lékaři Ratmíru Rathovi. Neúspěšně uplatnil nárok na více než osm milionů korun zabavených v hotovosti při domovní prohlídce u jeho syna, bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.

Rath starší tvrdil, že hotovost patřila jemu, a nikoliv synovi, který čelí obžalobě z korupce. ČTK to zjistila z justiční databáze, odůvodnění zatím soud nezveřejnil.

Justice pravomocně rozhodla, že peněz zajištěných v trestním řízení se nelze domáhat v řízení civilním. Dovolání správce pozůstalosti, advokáta Jana Vondráčka, loni odmítl Nejvyšší soud.

„V posuzované věci orgány činné v trestním řízení dosud neučinily závěr, že zajištěných finančních prostředků již není pro řízení třeba a nerozhodly o jejich vrácení nebo o uložení do úschovy. V občanském soudním řízení proto dosud není možné posoudit oprávněnost nároku žalobce," stálo v usnesení Nejvyššího soudu. Následnou ústavní stížnost řešil jako soudce zpravodaj Ludvík David.

Peníze, jejichž vydání se žaloba domáhala, zabavili policisté v květnu 2012 při prohlídce domu v Hostivici. Ratmír Rath trval na tom, že 7 300 000 korun a 39 000 eur (asi jeden milion korun dle aktuálního kurzu) nepatří jeho synovi, peníze označil za své celoživotní úspory. Prý si je vydělal, když jako lékař pracoval v zahraničí. Další příjmy mu údajně plynuly z pronájmu restaurace, kterou jeho rodina získala v restituci.

Obvodní soud pro Prahu 7 Rathovi nevyhověl. Soudkyně tehdy poukázala na to, že peníze byly zabaveny v rámci trestního řízení, a proto by měl v této záležitosti i nadále rozhodovat trestní soud, nikoliv civilní. Ratmír Rath se odvolal, tři měsíce po verdiktu však zemřel. Pražský městský soud rozhodnutí potvrdil s odkazem na rozhodovací praxi Nejvyššího soudu.

V korupční kauze, která s domovní prohlídkou souvisela, uložil středočeský krajský soud Davidu Rathovi za přijímání úplatků 8,5 roku vězení a propadnutí majetku v hodnotě přes 20 milionů korun. Pražský vrchní soud ale verdikt zrušil kvůli výhradám k odposlechům. Nejvyšší soud ale jeho názor na odposlechy nesdílel, nyní kauzu znovu projedná krajský soud.

zdroj: ČTK
Spustit audio