Uzavření kauzy Rath nic nebrání, rozhodl Nejvyšší soud. Rozsudek padne příští týden

20. červen 2018

Je to jen jedno z mnoha rozhodnutí v kauze Davida Ratha, mohlo ale zvrátit vyhlášení rozsudku ve sledovaném korupčním případu. Nakonec se tak ale nestane. Nejvyšší soud na samotném závěru opakovaného hlavního líčení rozhodoval o tom, zda má kauzu řešit Krajský soud v Praze. A ponechal mu ji. Vyhlášení verdiktu příští týden tak již nic nebrání.

„Nejvyšší soud rozhodl o návrhu na odnětí a přikázání věci tak, že věc se Krajskému soudu v Praze neodnímá. Hlavní líčení za účelem vyhlášení rozhodnutí je nařízeno na 27. 6. 2018,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Praze Jitka Vlnová.

To, že v jeho kauze nemá Krajský soud v Praze vůbec rozhodovat, namítl v závěrečné řeči letos v březnu sám Rath. Soudní senát to považoval za návrh na takzvanou delegaci případu, o níž má rozhodovat Nejvyšší soud.

Hlavní líčení skončilo už v březnu

Ačkoliv hlavní líčení skončilo v březnu, předseda senátu Robert Pacovský stanovil termín vyhlášení rozsudku až na 27. června. Chtěl tak Nejvyššímu soudu poskytnout dostatek času na rozhodnutí.

Proces se ale zbrzdil, protože Nejvyšší soud si vyžádal doplnění spisu. Kvůli jeho mimořádnému rozsahu ho původně nedostal celý. Nebylo tak jisté, zda již druhý prvoinstanční verdikt na konci června zazní. Bez rozhodnutí Nejvyššího soudu by ho totiž nebylo možné vyhlásit.

Státní zástupce Petr Jirát bývalému středočeskému hejtmanovi navrhl trest devět let a propadnutí veškerého majetku. Krajský soud Ratha přitom již v červenci 2015 potrestal devíti lety, nechal mu také propadnout více než 20 milionů korun.

Bývalý hejtman ČSSD podle něj bral úplatky v souvislosti s medicínskými a stavebními zakázkami ve Středočeském kraji.

Zrušený verdikt

Odvolací Vrchní soud v Praze však rozsudek zrušil kvůli údajné nezákonnosti použitých odposlechů a vrátil případ k novému projednání. Do věci pak zasáhl ministr spravedlnosti Robert Pelikán z ANO, který podal stížnost pro porušení zákona k Nejvyššímu soudu. Ten poté rozhodl, že odposlechy jsou v souladu se zákonem, a věc vrátil k novému projednání prvoinstančnímu krajskému soudu.

Souběžně s hlavní linií kauzy vede Rath řadu dalších soudních sporů, na jaře například vysoudil 12 tisíc korun za to, že ho policie přiváděla k soudu v poutech i v době, kdy byl nezákonně ve vazbě. Podle Ústavního soudu se tak dělo od června do listopadu 2013.

NAVRHOVANÉ TRESTY V KAUZE RATH

*David Rath (bývalý středočeský hejtman a vrcholný politik ČSSD): osm až devět let vězení, propadnutí majetku
*Kateřina Kottová (lékařka, exšéfka kladenské nemocnice): osm až devět let vězení, propadnutí majetku
*Petr Kott (lékař, exnáměstek krajských nemocnic, exposlanec): osm až devět let vězení, propadnutí majetku
*Lucia Novanská (členka společnosti ML Compet, která organizovala zmanipulované soutěže): pět až šest let vězení, pokuta jeden milion korun
*Ivana Salačová (podnikatelka ve stavebnictví, firma Fisa): tříletá podmínka, pokuta až milion korun
*Pavel Drážďanský (manažer stavební firmy Konstruktiva Branko): pět let vězení, propadnutí více než dvou milionů korun
*Tomáš Mladý (manažer stavební firmy Konstruktiva Branko): pět let vězení
*Václav Kovanda (manažer stavební firmy Pohl): tříletá podmínka s odkladem na čtyři až pět let, pokuta 500.000 korun
*Martin Jireš (manažer zdravotnické firmy Puro-Klima): pět až šest let vězení, propadnutí části majetku
*Jindřich Řehák (jednatel zdravotnické firmy Hospimed): pět let vězení, pokuta milion korun
*Jan Hájek (manažer zdravotnické firmy B. Braun Medical): tříletá podmínka, pokuta až 800.000 korun

autor: ogo
Spustit audio