V Česku udeřily bouřky. Hasiči tahali auta z kaluží, na Blanensku blesk zapálil dům

Zatopené sklepy, popadané stromy nebo třeba střecha zapálená od blesku, to je dosavadní bilance dnešních bouřek. A podle meteorologů jim ještě není konec. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí až do zítřejšího rána.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Meteorologická situace 27. 7. 2016 14:00

Meteorologická situace 27. 7. 2016 14:00 | Foto: ČHMÚ

V Karlovarském kraji vyjížděli hasiči k zatopeným silnicím a sklepům. Nejhorší situace byla ve Staré vodě u Mariánských Lázní a v Karlových Varech. Podle mluvčího hasičů Martina Kasala silný déšť dočasně omezil dopravu v Otovicích u Karlových Varů.

„Vážnější situace byla u Otovic, kde voda zaplavila silnici, a v této laguně uvízlo jedno osobní auto, které jsme museli vytáhnout. Řidičům proto doporučujeme vůbec nejezdit do takto vzniklých vodních lagun,“ uvedl Kasal.

Podobně bouřka zaměstnala i hasiče v Ústeckém kraji – ti v Roudnici nad Labem vyprošťovali auto, které uvízlo v kaluži v podjezdu. Kromě toho odstraňovali spadlé stromy nebo větve ze silnic nebo čistili ucpané odtoky kanálů.

V Českých Budějovicích zničily popadané stromy dvě auta a jednu garáž.

Mezi Davlí a Štěchovicemi nedaleko Prahy se po bouřce sesunula půda na vozovku, nikdo se nezranil, ale jedno nákladní auto bylo zasypané. Místo se povedlo večer zprůjezdnit.

V Moravských Knínicích na Blanensku hořela střecha rodinného domu. Zapálil ji blesk.

„Majitel před naším příjezdem hasil požár pomocí dvou kbelíků vody a jedním přenosným hasicím přístrojem. Zjistili jsme, že hoří uložené textilie. Vyšetřovatel vyčíslil škodu přibližně na 50 tisíc korun,“ přiblížil mluvčí jihomoravských hasičů David Jirouš.

Blesk uhodil i do rodinného domu v Jedlové u Poličky. Tam však hasiči nakonec nemuseli hasit a nikomu se nic nestalo.

Hrozí přívalové deště, kroupy i vzestupy hladin

Meteorologové varovali, že v bouřkách může v krajních případech spadnout kolem 70 milimetrů srážek. Vyskytnout se můžou menší kroupy a nárazy větru do 20 metrů za sekundu.

„V důsledku lokálních přívalových srážek může dojít k rychlým vzestupům hladin, a to zejména na menších tocích a potocích odvodňujících zejména horské a podhorské oblasti. Na těchto tocích se nedá vyloučit ani krátkodobé překročení nižších stupňů povodňové aktivity,“ řekl Českému rozhlasu meteorolog Josef Hanzlík.

V oblastech zasažených přívalovými srážkami je možné očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt. Hrozí i zatopení níže položených míst, například sklepů, a podemletí vozovek.

„Bouřková činnost bude slábnout v pozdějších večerních hodinách nejprve na západě Čech, v průběhu noci pak od západu i na ostatním území. K ránu se silné bouřky mohou výjimečně objevit pouze na východě a severovýchodě území,“ upřesnil ČHMÚ.

ČRo, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme