V chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře se rozezněla Česká mše vánoční

27. prosinec 2014

Sváteční hudba ve spojení s prostředím gotické katedrály. To jsou hlavní lákadla koncertu, který každoročně na Štěpána rozezní světoznámý chrám svaté Barbory v Kutné Hoře. Na Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby si v pátek našlo cestu přes tisíc lidí z různých koutů republiky.

Většina diváků přišla na koncert Učitelského smíšeného pěveckého sboru Tyl kvůli neopakovatelnému zážitku, umocněnému prostředím chrámu. Je to i případ Zdeňka, který s manželkou přijel do Kutné Hory z Odoleny Vody. "Líbí se nám to tady, už jsme tu byli loni. Je to krásné místo i hezká hudba.“ A podobný názor má také Miloslava, která to do katedrály měla o poznání blíž. Žije totiž v Kutné Hoře. „Krásný chrám, krásná muzika,“ dodává.

Pro smíšený pěvecký sbor Tyl a jeho hosty je právě tento koncert pokaždé největší akcí za celý rok. Pozvání nikdy neodmítne ani Václav Uhlíř. „ Je to taková tečka na zakončení vánočního koncertního maratonu,“ potvrzuje varhaník.

Na varhany hrál Václav Uhlíř

Na chrámový kúr se bez problémů vešlo kolem stovky účinkujících. Mezi nimi třeba také Jiří Kopecký - bývalý dlouholetý umělecký vedoucí kutnohorského Učitelského smíšeného pěveckého sboru Tyl. Každý koncert v chrámu je pro něj neopakovatelný. Úplně nejvíc ale vzpomíná na Českou mši vánoční, kterou s kolegy zazpívali v katedrále po sametové revoluci před pětadvaceti lety. „Byla to první Rybova vánoční mše, kterou jsme si mohli zazpívat v kostele. Před tím jsem ji směli zpívat jen s dovolením ideologických tajemníků někde v divadlech nebo jinde ale rozhodně ne v kostele,“ vzpomínal Jiří Kopecký.

Také tentokrát si sváteční koncert nenechalo ujít přes tisíc posluchačů ze všech míst republiky. Jasný důkaz, že hudba spojuje. Závěrečnou koledu Narodil se Kristus pán si nakonec zazpívali úplně všichni.

autor: Michal Trnka
Spustit audio