V domě Mikuláše Dačického v Kutné Hoře našli památkáři středověké dlaždice

6. březen 2015

Zbytky středověké podlahy, po které se možná procházel sám bouřlivák Mikuláš Dačický z Heslova, ukrýval jeho rodný dům v centru Kutné Hory. Pozůstatky původní vzácné středověké dlažby objevili kutnohorští památkáři a archeologové při opravě jeho rodného domu. Teď podle ní řemeslníci vyrobí kopie dlaždic, které najdou místo v jedné z místností historického domu.

„Jsme se v prostoru tzv. biskupské kaple, což je objekt, který je spojován s postavou světícího biskupa Filipa Villanovy, který pobýval v Kutné Hoře, a kterému byl zakoupen tento dům městským patriciátem,“ říká archeolog Filip Velímský. Pod dřevěnou podlahou této místnosti ležela jedna šestiúhelníková dlaždice a několik půlených nebo čtvrcených kusů.

Středověká dlaždice vyrobená podle památkářů někdy kolem roku 1500 na první pohled upoutá zajímavými motivy křížů zakončených liliemi i svými rozměry. Od rohu k rohu má přes čtyřicet centimetrů.

Unikátní gotická dlaždice

Podle Filipa Velímského nelze přehlížet ani samotné provedení objevených zbytků staré dlažby. „Většinou se používaly dlažby ve formě barevných mozaik. Ta, která byla nalezená zde, využívá naopak poměrně složitý systém vzájemného propojení dlaždic, kde ty výzdobné motivy se navzájem proplétají a vytváření poměrně složitou strukturu,“ dodal archeolog.


Vzácnou dlaždici teď šetrně ošetří odborníci. Poté poslouží jako předloha při výrobě věrohodných kopií.

Podařilo se dojednat s investorem stavby, že dojde ke zhotovení replik dlaždic a ty budou využité pro vydláždění toho prostoru.

Velkou historickou hodnotu má kromě dlaždic také samotný dům, který tento nález ukrýval. Říká vedoucí městského odboru památkové péče Ondřej Seifert. „Je to jeden z nejvýznamnějších domů v Kutné Hoře, je sice barokně upraven, ale gotické prvky jsou na první pohled vidět.“

Rodný dům spisovatele, básníka a známého renesančního bouřliváka Mikuláše Dačického z Heslova dlouho chátral. Teď je plný řemeslníků, kteří ho opravují. Díky dotaci má Kutná Hora na rekonstrukci a vybavení přibližně osmdesát milionů korun. Uvnitř najde zázemí vzdělávací centrum zaměřené na české památky, zapsané na listině přírodního a kulturního dědictví UNESCO.

Virtuálně poskládaná dlažba tvoří plastický vzor

„Chtěli bychom expozici, postavenou na dotykových obrazovkách, na 3D vizualizacích, na modelacích architektury, což by mohlo být velkým lákadlem,“ prozrazuje jeden z autorů chystané expozice Aleš Pospíšil. Dačického rodný dům by si první návštěvníci měli prohlédnout na konci roku, kdy v Kutné Hoře vyvrcholí oslavy dvaceti let od zápisu města na listinu UNESCO.

autor: Michal Trnka
Spustit audio