V Kolíně přišlo na akci Daruj krev s Českým rozhlasem 45 dárců. Někteří poprvé

1. červen 2015

Daruj krev s Českým rozhlasem. To je název kampaně, která odstartovala dnes a potrvá až do 22. června. Ve středních Čechách se k ní můžete připojit například v Kolíně, Benešově, Hořovicích, Kladně, Mělníku, Mladé Boleslavi a Příbrami. Cílem je oslovit zejména tzv. prvodárce. Podle lékařů je totiž obecně dárců krve méně, než by bylo potřeba. A také je třeba nahradit ty, kteří z registru z nejrůznějších důvodů vypadnou.

Jedno z velkých odběrových míst najdete například v areálu kolínské nemocnice. „Dneska mám svůj dvanáctý odběr. Krev daruji proto, že jsme motorkáři a vím, že krev je potřeba. Já jsem svoji krevní skupinu nevěděla. To bylo další rozhodnutí, abych ji věděla,“ říká Lucie Mastíková, která přišla darovat krev právě do kolínské nemocnice. O akci Daruj krev s Českým rozhlasem se dozvěděla díky internetu. Zaregistrovat se chtěla už loni. Jenomže z časových důvodů se jí to nepodařilo. Letos to už vyšlo.

Čtěte také

V Kolíně přišla poprvé darovat životadárnou tekutinu také Lenka Bílková, která si na transfuzní stanici v areálu nemocnice odskočila z práce a neměla to přitom vůbec daleko: „Jsem porodní asistentka, pracuji na porodním sále, takže velmi často vidím situace, kdy je krev potřeba. Vidím nutnost dárcovství.“

Byla to euforie, přiznal po odběru

Pokud i vy chcete darovat krev s Českým rozhlasem, určitě se nezapomeňte zaregistrovat na internetu. Zapojit se může každý zdravý člověk od 18 do 60 let. Přihlásit se je možné přes formulář na internetových stránkách darujkrev.rozhlas.cz, kde si vyberete konkrétní transfuzní stanici. Poté, co vám přijde potvrzovací e-mail, je čas zavolat na připojené telefonní číslo a dohodnout si přesný termín odběru krve.

Pokud přijdete do odběrové místnosti úplně poprvé, měli byste počítat s docela podrobným zdravotním vyšetřením. „Každý dostane dotazník. V něm musí pravdivě vyplnit údaje o svém zdravotním stavu. Pak jsou provedeny odběry krve a moči a následně jsou výsledky zhodnoceny lékařem a pacient je vyšetřený – změříme mu tlak, poslechneme srdce a plíce,“ popisuje lékař Zdeněk Remler z transfúzního a hematologického oddělení kolínské nemocnice. Tam v pondělí ráno dorazilo celkem 45 dárců.

Kampaň Daruj krev s Českým rozhlasem letos nabízí i koncert pro dárce. Ten bude 21. června hostit pražské Staroměstské náměstí, kde na každého dárce v projektu čeká překvapení.

autor: Michal Trnka
Spustit audio