V Kouřimi bylo veselo. Nechyběly maškary ani masopustní pochoutky

27. únor 2017

Tradiční masopust zažili v neděli návštěvníci skanzenu v Kouřimi na Kolínsku. Každá chalupa ožila buď nějakým řemeslem nebo ji provoněla některá z masopustních pochoutek. Do jednoho z domků lákal řezník na jitrničky, v jiném smažily hospodyňky tzv. boží milosti. Děti si vyráběly masopustní kloboučky a vozembouchy.

Návštěvníkům se masopustní veselí v Kouřimi líbilo. „Moc se nám tu líbí. Teď jsme tu delší dobu nebyli, protože byl skanzen zavřený, (kvůli dostavbě a rekonstrukci – pozn.) dřív jsme sem jezdili každou chvíli,“ svěřila se jedna z návštěvnic.

Muzeum lidových staveb v Kouřimi shromažďuje stavitelské památky z území středních, východních a severních Čech a nabízí tak srovnání různých regionálních typů lidové architektury z období od 17. do 19. století.

V roce 2012 byla zahájena postupná dostavba muzea a jeho koncepční proměna na "Muzeum české vesnice", které bude kromě architektonických památek přibližovat život na českém venkově od raného novověku do počátku 20. století včetně jeho sociálních a regionálních specifik.
Muzeum lidových staveb v Kouřimi je součástí Regionálního muzea v Kolíně, příspěvkové organizace Středočeského kraje. Je členem Českého svazu muzeí v přírodě, o. s. Při muzeu také působí Regionální odborné pracoviště pro péči o tradiční lidovou kulturu.

V Kouřimi je dále možné navštívit Muzeum Kouřimska s rozsáhlou expozicí o dějinách regionu a raně gotický kostel sv. Štěpána s unikátní středověkou kryptou sv. Kateřiny a zvonicí s obrácenými zvony.

Masopust ve skanzenu v Kouřimi
Spustit audio