V kraji je poprvé víc pracovních míst, než nezaměstnaných

8. prosinec 2017

Nezaměstnanost ve středních Čechách klesla na tři procenta, bez práce bylo koncem listopadu 27 993 lidí. To je o 704 méně než koncem října. V nabídce úřadu práce bylo přes 29,5 tisíce volných míst. Těch naopak oproti říjnu téměř 900 přibylo.

„Letos jsme pomáhali najít vhodné zaměstnání sto tisícům nezaměstnaných ve středních Čechách a firmy o naše uchazeče mají zájem. Díky tomu nezaměstnanost stále klesá," říká Libor Bartůněk, vedoucí oddělení zaměstnanosti Úřadu práce v Příbrami.

Podle něj se stalo historicky ve středních Čechách poprvé, kdy úředníci evidují víc pracovních míst než uchazečů o zaměstnání. „Pro pár měsíců očekáváme stagnaci a na jaře další pokles nezaměstnanosti,″ doplnil Bartůněk.

Největší zájem mezi firmami je o pracovníky pro obsluhu strojů a zařízení, pomocné a rekvalifikované zaměstnance, řemeslníky nebo pracovníky služeb.

Nejvyšší nezaměstnanost mezi středočeskými okresy byla koncem listopadu na Kladensku, a to 4,5 procenta. Naopak nejpříznivější situace je tradičně v okrese Praha-východ, kde byla hodnota nezaměstnanosti 1,3 procenta. V celém Česku nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,5 procenta z říjnových 3,6 procenta. V rámci republiky má Středočeský kraj šestou nejnižší nezaměstnanost.

autor: redakce
Spustit audio